Kup sezam, resztę składników masz w kuchni przed Wigilią. Świąteczna chałwa nie ma sobie równych
Jest wiele sposobów na chałwę. Ale ta sezamowa ze świątecznymi dodatkami należy do najlepszych deserów w swojej klasie. Sprawdzi się idealnie na zakończenie wigilijnej kolacji albo deser po świątecznym obiedzie.
Domowa chałwa sezamowa
Jedną z (wielu) świątecznych mocy jest to, jak zmieniają nasze kulinarne preferencje. Na codzień jadamy dzisiaj przeważnie współczesne cukierki i batoniki z półek sklepowych. Ale w święta szukamy tradycyjnych, domowych słodyczy o niestandardowych smakach.
Przypominamy sobie wiec także o chałwie. Oleiste wafelki z pestek lub nasion o miodu były kiedyś niezwykle popularne. Dziś chałwę da się kupić w kilku podstawowych wariantach. Ale dopiero ta domowa jest naprawdę pyszna i satysfakcjonująca.
Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorszChałwa na Boże Narodzenie
Aby przygotować chałwę, potrzebujemy w pierwszej kolejności jakichś nasion lub orzechów. Nada się większość z nich i tam, gdzie deser ten jest wciąż dobrze zakorzeniony, używa się wielu – choćby słonecznika czy pistacji. Dla nas najpopularniejszą chałwą jest sezamowa i taką właśnie przygotowujemy, dodając do niej charakterystyczne dla świąt dodatki.
Składniki
- 2 szklanki sezamu
- 50 ml płynnego miodu
- 4 suszone śliwki
- 1 mała garść suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki cynamonu
Chałwa świąteczna
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu. Wysypujemy na nią sezam i, mieszając, podgrzewamy przez 2-3 minuty. Nie czekamy, aż stanie się brązowy, tylko od razu zrzucamy go na talerz do przestudzenia.
Żurawinę przekrawamy na połówki (mniejsze owoce można zostawić w całości. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, by miały podobny rozmiar jak żurawina.
Sezam wrzucamy do dzbanka blendera. Miksujemy, aż zmieni się w kleistą masę. Dodajemy miód i cynamon i mieszamy blenderem, aż składniki będą dobrze połączone.
Chałwę wyjmujemy do miski, dodajemy owoce i mieszamy, by były dobrze rozprowadzone. Chałwę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem lub folią kuchenną. Uciskamy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Wypróbuj też przepisy na doskonały sernik i uszka do barszczu.