Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez tego nie ma u mnie Świąt. To najlepszy przepis na kluski z makiem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.12.2024 15:27

Bez tego nie ma u mnie Świąt. To najlepszy przepis na kluski z makiem

kluski z makiem
Fot. Shutterstock

Znacie kluski z makiem? To danie wigilijne popularne jest na Mazowszu i w Małopolsce. U mnie w domu od dawna też jest kulinarnym hitem świąt. Dlatego każdemu polecam przepis na pyszne kluski z makiem. 

Kluski z makiem, czyli świąteczny smakołyk

Za kilka dni Wigilia, a to oznacza, że w wielu polskich domach trwają przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W ten wyjątkowy wieczór w roku na stołach pojawiają się potrawy wigilijne. Nie zabraknie chrupiącej ryby, wybornych pierogów, które najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Jednak jedno danie wigilijne zapewni nam mnóstwo smaku i ogrom słodyczy. Mowa o kluskach z makiem, do których dodaje się też miód, rodzynki i orzechy laskowe. Oprócz tego w tym świątecznym smakołyku można znaleźć suszone morele i nutkę wanilii. Przepis jest prosty i wary wypróbowania. 

miód
Fot. Canva
W wielu krajach zakazano, bo działa jak trucizna. Tę przyprawę w Polsce kupisz z łatwością, uważaj

Jak zrobić kluski z makiem na święta?

Składniki na kluski:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 50 ml wody
  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 1 szklanka maku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki moreli suszonych
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie dania zaczniemy od zrobienia klusek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, w którym umieszczamy jajko, sól i dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto tak, by wyszło gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 2 części.

Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Rozkładamy na ściereczkach i zostawiamy do podeschnięcia. Kroimy na szersze wstążki i odstawiamy do przeschnięcia. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. 

Kluski z makiem kuszą smakiem

Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy makowej. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy na sitku i osuszamy. Suszone morele, orzechy laskowe i migdały kroimy. Mak zalewamy ciepłą wodą i na chwilę odstawiamy. Odcedzamy do momentu, aż nie będą pojawiać się zanieczyszczenia. Potem mak przecedzamy na gęstym sitku, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. 

Dokładamy pokrojoną laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy laskę wanilii i dwukrotnie mielimy na gęstym sitku do maku. Miód delikatnie podgrzewamy w rondelku, łączymy z makiem i bakaliami. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Potem mieszamy z kluskami i podajemy. Pisaliśmy, co zrobić, by suszone grzyby straciły goryczkę. Podpowiadaliśmy, kto może jeść mak, a kto powinien z niego zrezygnować. 

kluski z makiem
Fot. Canva/Teresa Kasprzycka

Źródło: przyslijprzepis.pl