Bez tego nie ma u mnie Świąt. To najlepszy przepis na kluski z makiem
Znacie kluski z makiem? To danie wigilijne popularne jest na Mazowszu i w Małopolsce. U mnie w domu od dawna też jest kulinarnym hitem świąt. Dlatego każdemu polecam przepis na pyszne kluski z makiem.
Kluski z makiem, czyli świąteczny smakołyk
Za kilka dni Wigilia, a to oznacza, że w wielu polskich domach trwają przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W ten wyjątkowy wieczór w roku na stołach pojawiają się potrawy wigilijne. Nie zabraknie chrupiącej ryby, wybornych pierogów, które najlepiej smakują z barszczem czerwonym.
Jednak jedno danie wigilijne zapewni nam mnóstwo smaku i ogrom słodyczy. Mowa o kluskach z makiem, do których dodaje się też miód, rodzynki i orzechy laskowe. Oprócz tego w tym świątecznym smakołyku można znaleźć suszone morele i nutkę wanilii. Przepis jest prosty i wary wypróbowania.
W wielu krajach zakazano, bo działa jak trucizna. Tę przyprawę w Polsce kupisz z łatwością, uważajJak zrobić kluski z makiem na święta?
Składniki na kluski:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 50 ml wody
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 1 szklanka maku
- 5 łyżek miodu
- 1 szklanka rodzynek
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki moreli suszonych
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie dania zaczniemy od zrobienia klusek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, w którym umieszczamy jajko, sól i dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto tak, by wyszło gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 2 części.
Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Rozkładamy na ściereczkach i zostawiamy do podeschnięcia. Kroimy na szersze wstążki i odstawiamy do przeschnięcia. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody.
Kluski z makiem kuszą smakiem
Teraz zajmiemy się przygotowaniem masy makowej. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy na sitku i osuszamy. Suszone morele, orzechy laskowe i migdały kroimy. Mak zalewamy ciepłą wodą i na chwilę odstawiamy. Odcedzamy do momentu, aż nie będą pojawiać się zanieczyszczenia. Potem mak przecedzamy na gęstym sitku, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem.
Dokładamy pokrojoną laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy laskę wanilii i dwukrotnie mielimy na gęstym sitku do maku. Miód delikatnie podgrzewamy w rondelku, łączymy z makiem i bakaliami. Masę odstawiamy w chłodne miejsce. Potem mieszamy z kluskami i podajemy. Pisaliśmy, co zrobić, by suszone grzyby straciły goryczkę. Podpowiadaliśmy, kto może jeść mak, a kto powinien z niego zrezygnować.
Źródło: przyslijprzepis.pl