Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.12.2024 12:05

Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz

ryba po grecku
Fot. Canva/Dar1930

Ryba z duszonymi warzywami, znana w Polsce pod nazwą „po grecku”, to jedna ze świątecznych podstaw. Kiedy spieramy się o najlepszy przepis na nią, myślimy najczęściej o składzie warzywnego dodatku. Tymczasem kluczem do sukcesu jest właściwy dobór gatunku ryby.

Ryba po grecku

Niektórzy twierdzą, że ryba po grecku nie ma nic wspólnego z Grecją. Nie jest to jednak do końca prawda. Grecy jadają danie, które nazywa się psari palaki –  to drugie słowo jest odniesieniem do całej kategorii pieczonych potrawek, tyle tylko, że w tym wypadku w wersji rybnej.

Warto więc spojrzeć na Grecję i zastanowić się, jaka ryba może być dobrą podstawą dania po grecku, a która nie powinna. Grecy użyliby przeważnie halibuta albo dorsza. Możemy rzeczywiście po nie sięgnąć, jest jednak jeszcze inna ryba, na którą warto zwrócić uwagę w święta. Chodzi o sandacza.

płaty sandacza
fot. Canva
Pierogi od Strzelczyka to jakaś magia. W głowie się nie mieści co dodaje do farszu

Jaka ryba na danie po grecku?

Dorsz jest oczywiście całkiem niezłym wyborem. Łatwo dziś kupić filety z niego w niezłej cenie. Mięso dorsza jest chude i dobrze komponuje się z warzywami. Podobnie halibut – rzadszy w sklepach, ale wciąż spotykany, nawet w promocjach. Jego filety będą mało ościste, więc potrawa – łatwa w jedzeniu.

Omijać zaś należy szerokim łukiem pangę. Zasada ta dotyczy nie tylko ryby po grecku, lecz także każdej potrawy rybnej, którą chcemy przyrządzić. Tania panga hodowana jest w przepełnionych stawach w złych warunkach higienicznych, które często nadrabia antybiotykami. Tak czy inaczej nie jest to dobry wybór.

Sandacz na rybę po grecku

Sandacz, ryba o miękkim i soczystym, zwartym mięsie, jest bardzo dobrym wyborem. Jego filety nie są ościste, a w parze z jasnym kolorem idzie delikatny smak i niezbyt intensywny zapach. To ryba niezwykle bogata w selen i świetne źródło kwasów omega-3, witaminy A i E.

Kucharze wskazują, że dobrym pomysłem na surowiec do ryby po grecku są mintaj i morszczuk. To bodaj najpopularniejsze mrożone ryby w Polsce. Kupując je należy jednak zwracać uwagę na ilość lodu w opakowaniu – zdarzają się bowiem takie, w których kupujemy praktycznie płaty lodu, a z których po rozmrożeniu niewiele zostanie. Mrożenie psuje też teksturę, która w wypadku ryby po grecku na święta jest niezwykle ważna.

Wypróbuj też przepisy na świąteczne uszka i kluski z makiem.

psari palaki
fot. Canva