Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Rodzina będzie prosić o przepis

Mieszanka ciasta biszkoptowego i masy serowej ma wiele imion. Ten sernik nosi imię Izaury. Wśród przepisów na takie ciasto prezentowany tutaj wyróżnia się dodatkami.
Sernik Izaura z brzoskwiniami
Sernik Izaura to stosunkowo nowa pozycja w repertuarze polskich deserów. Powstał prawdopodobnie w czasie, kiedy telewizja emitowała sławną telenowelę Niewolnica Izaura. Intuicja podpowiada, że to stąd nazwa modnego wówczas ciasta.
Mówi się o nim także sernik na murzynku, bo spodem dla serowego ciasta jest kakaowy biszkopt. W tym przepisie przełamujemy słodkie smaki słodko-kwaśnym, odświeżającym aromatem brzoskwiń.

Brzoskwinie na serniku
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału SikorkaGotuje. Ciasto takie w zasadzie wyjdzie także z brzoskwiń z puszki. Warto jednak sięgnąć po świeże ze względu na to, że nie mają one dodanego cukru, podczas gdy wersja puszkowana to kaloryczna i glukozowa bomba.
Składniki biszkoptowego spodu
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Składniki masy serowej
- 4 brzoskwinie
- 1 kg twarogu sernikowego
- 220 g cukru
- 1 niesłodzony budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 5 jajek
- 150 g masła
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
Pieczemy sernik z brzoskwiniami
W robocie ubijamy jajka z cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym na puszystą masę. Do jajek partiami przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie łączymy łopadką i wylewamy do formy ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed przygotowaniem masy serowej kroimy brzoskwinie na osiem cząstek, masło rozpuszczamy i studzimy, a jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te ostatnie ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym w mikserze. Kiedy masa będzie jasna i jednolicie połączona, po łyżce dodajemy ser, ciągle miksując na wolnych obrotach.
Do ciasta dodajemy roztopione masło, a po wymieszaniu – budyń śmietankowy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy łączymy delikatnie i wylewamy na wyrównane ciasto biszkoptowe.
Na cieście układamy brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia, przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i chleb gryczany.

Źródło: YouTube/SikorkaGotuje





































