Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Kultowy sernik Izaura będzie jeszcze smaczniejszy
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.10.2024 08:44

Rozłóż na masie serowej i wstaw do piekarnika. Kultowy sernik Izaura będzie jeszcze smaczniejszy

sernik izaura
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Mieszanka ciasta biszkoptowego i masy serowej ma wiele imion. Ten sernik nosi imię Izaury. Wśród przepisów na takie ciasto prezentowany tutaj wyróżnia się dodatkami.

Sernik Izaura z brzoskwiniami

Sernik Izaura to stosunkowo nowa pozycja w repertuarze polskich deserów. Powstał prawdopodobnie w czasie, kiedy telewizja emitowała sławną telenowelę Niewolnica Izaura. Intuicja podpowiada, że to stąd nazwa modnego wówczas ciasta.

Mówi się o nim także sernik na murzynku, bo spodem dla serowego ciasta jest kakaowy biszkopt. W tym przepisie przełamujemy słodkie smaki słodko-kwaśnym, odświeżającym aromatem brzoskwiń.

brzoskwinie na serniku
Fot. YouTube/SikorkaGotuje
Lepsze i zdrowsze od zwykłych placków ziemniaczanych. Ten przepis jest nieśmiertelnym hitem

Brzoskwinie na serniku

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału SikorkaGotuje. Ciasto takie w zasadzie wyjdzie także z brzoskwiń z puszki. Warto jednak sięgnąć po świeże ze względu na to, że nie mają one dodanego cukru, podczas gdy wersja puszkowana to kaloryczna i glukozowa bomba.

Składniki biszkoptowego spodu

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki masy serowej

  • 4 brzoskwinie
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 220 g cukru
  • 1 niesłodzony budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy sernik z brzoskwiniami

W robocie ubijamy jajka z cukrem, szczyptą soli i aromatem waniliowym na puszystą masę. Do jajek partiami przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie łączymy łopadką i wylewamy do formy ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed przygotowaniem masy serowej kroimy brzoskwinie na osiem cząstek, masło rozpuszczamy i studzimy, a jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te ostatnie ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym w mikserze. Kiedy masa będzie jasna i jednolicie połączona, po łyżce dodajemy ser, ciągle miksując na wolnych obrotach.

Do ciasta dodajemy roztopione masło, a po wymieszaniu – budyń śmietankowy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy łączymy delikatnie i wylewamy na wyrównane ciasto biszkoptowe.

Na cieście układamy brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia, przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu w uchylonym piekarniku posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i chleb gryczany.

upieczony sernik
Fot. YouTube/SikorkaGotuje

Źródło:YouTube/SikorkaGotuje