Smakosze.pl Produkty Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Fot. Canva/altedart

Ten przepis na miód z mniszka dostałem od babci. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

12 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mniszek to przez wielu niedoceniona roślina, która dla wielu jest chwastem, a można wyczarować z niej pyszny miód. Posiada on prozdrowotne właściwości, a w dodatku smakuje wyśmienicie. Przepisy jest banalnie prosty. Poznaj go i przekonaj się sama.

Mówią o nim chwast

Kojarzysz taką roślinę jak mniszek lekarski? Nie? A mlecz? To są te same rośliny, a większość z nas uznaje je za chwast. Bo przecież taki mlecz nieestetycznie wygląda na tle równo przyciętego trawnika. Nie każdy wie, że ta roślina ma cenne właściwości zdrowotne.

U mnie w rodzinie każde starsze pokolenie przekazuje młodszemu przepis na miód z mniszka lekarskiego. Mnie przekazała go niedawno moja babcia. A ja postanowiłem podzielić się nim razem z tobą, bo wychodzi z niego coś naprawdę niesamowitego.

kwiaty mniszka.jpg
Fot. Canva/madeleinesteinbach
Wsyp sodę do dżemu. Żałuję, że tak późno poznałem ten ciekawy patent

Mniszek lekarski posiada niesamowite właściwości

Z mniszka lekarskiego można zrobić miód. Niech nie zwiedzie cię jednak nazwa. Nie będzie to klasyczny miód, który kupujesz z pasieki. Choć jego konsystencja jest bardzo podobna, właściwości ma zupełnie inne.

Taki miód z mniszka poprawia odporność i pomaga podczas przeziębienia i bólu gardła. W dodatku smakuje wyśmienicie. Zrób go z poniższego przepisu i przekonaj się sama o jego zaletach.

Składniki:

  • około 500 g żółtych kwiatów mniszka
  • 2 cytryny
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Przepis na miód od babci

Przygotowanie miodu jest banalnie proste. Zacznij od ułożenia kwiatów na pergaminie i zostaw je na 2 godziny. Następnie dokładnie wypłucz je z piasku i innych zanieczyszczeń.

Przełóż je do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj je na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po tym procesie odstaw garnek w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odcedź wywar. Ma być on jak najbardziej czysty i klarowny.

Czysty płyn przelej do garnka i wsyp cukier. Mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 godziny. Cytryny sparz we wrzątku, a następnie pokrój je w plastry i umieść w garnku. Gdy miód się spieni, to znaczy, że jest gotowy. Wyjmij cytryny, a miód przelej do słoików i gotowe.

miód z mniszka.jpg
Fot. Canva/Nikolay_Donetsk
Dodaję to warzywo do mizerii zamiast cebuli. Jest 100 razy lepsza
Rodzina ciągle mówi o tym cieście. Upiekłem je na święta i zrobiło furorę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy