Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na pierogi leniwe pochodzi z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono lepszego
Wikipedia /Przykuta / CC BY-SA 3.0

Ten przepis na pierogi leniwe pochodzi z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono lepszego

14 grudnia 2023

Twaróg, jajka i mąka, czasem odrobina masła czy ziemniaki – to składniki na jedno z najważniejszych dań naszego dzieciństwa, czyli pierogi leniwe. Ale czy wiecie, że przepis idealny na to danie został spisany już ponad 12 lat temu?

Pierogi leniwe – przepis z 1895 roku

Ugotowane i podane z cukrem, masłem lub cynamonem pierogi leniwe to ulubione szybkie danie w wielu polskich domach. Doceniają je zwłaszcza dzieci, a raczej ich mamy, które chętnie przygotowują je jako łatwy obiad dla swoich pociech, wśród których, jak wszyscy wiemy, zdarzają się także niejadki.

Ciekawym dodatkiem do pozornie zwykłych klusek są także sezonowe owoce, które, zwłaszcza latem, potrafią zmienić je w niezwykłą kulinarną przygodę.

Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracji

Leniwe kluski - stary przepis wiecznie młody

Projekt bez nazwy-11.jpg Ale te wszystkie zbawienne zalety nie są dla nikogo nowością – co więcej, już od setek lat są to znane fakty. I mamy na to dowody, bo oto jeden z przepisów, które dziś są wciąż żywe, choć powoli odchodzą w zapomnienie, datuje się na 1895 roku. Odkąd go poznałam, korzystam tylko z niego i zawsze wychodzą doskonałe.

Składniki

  • 2 jajka
  • ¼ kg twarogu – najlepszy będzie półtłusty
  • łyżka masła
  • 75 g mąki pszennej

Leniwe pierogi – jak je przygotować

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na gęstą pianę. Rozgniatamy widelcem twaróg tak, by nie było w nim grudek. Ma przypominać krem.

Następnie w misce ugniatamy ciasto – twaróg z żółtkami i masłem – stopniowo dodając pianę z białek. Dodajemy też mąkę, ale ostrożnie, by wyczuć moment, zanim ciasto stanie się zbyt twarde.

Z ciasta formujemy wałek, z którego będziemy wycinać nożem odpowiedniej wielkości kluseczki. Gotujemy je we wrzątku do momentu wypłynięcia, a potem podajemy z masłem i cukrem lub właśnie z owocami.

Projekt bez nazwy-12.jpg

Już wiem, jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki. Kolor ma kluczowe znaczenie
Makowiec wyszedł gorzki? Wszystko przez ten błąd, unikaj go jak ognia
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy