Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.12.2023 13:17

Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracji

ryby
Canva/olejx, Facebook/Robert Makłowicz

Zwykle na naszych świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Może pora postawić na inną rybę? Robert Makłowicz z łososia robi pyszne danie, które smakuje jak z najlepszej restauracji. Ten przepis jest oryginalną propozycją na Boże Narodzenie. 

Ryba od Makłowicza, czyli łosoś na Boże Narodzenie

Jakie ryby jadamy w Boże Narodzenie? Większość z nas wskaże karpie, ale też śledzie. Smażone, w galarecie lub w sałatkach są smaczną kulinarną tradycją w wielu polskich domach. Natomiast Robert Makłowicz poleca zupełnie inną rybę na święta. 

Ta propozycja będzie pyszną niespodzianką dla bliskich w Boże Narodzenie. Gravlax z łososia od Roberta Makłowicza to danie rodem z najlepszych restauracji. Godnie zastąpi popularnego karpia. Gravlax jest daniem z surowego marynowanego łososia. Przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku, a sos zachwyci biesiadników. 

gravlax
Canva/MmeEmil
Już wiem, jak wybrać w sklepie słodkie mandarynki. Kolor ma kluczowe znaczenie

Jak przyrządzić gravlax z łososia od Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka brandy
  • pęczek koperku
  • łyżka zgniecionego białego pieprzu

Składniki na sos:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżka wody
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • pęczek koperku

Z ryby usuwamy ości, a w pojemniku rozpuszczamy cukier i sól w wodzie oraz brandy. Dodajemy łodygi koperku i biały pieprz. Wkładamy rybę do marynaty, obtaczamy w niej i zamykamy. Pojemnik wkładamy na 2-3 dni do lodówki. 

Przyrządzamy sos, więc do miski dokładamy wszystkie składniki oprócz oleju i koperku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Stopniowo wlewamy olej rzepakowy i cały czas mieszamy. Wszystkie składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć. 

Gravlax z łososia czaruje smakiem

Następnie do sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, to możemy dodać odrobinę wody. Gravlax podajemy z przyrządzonym sosem. Będą do niego pasowały ziemniaki, ale też pieczywo. To wyśmienite danie z łososia smakuje też z sałatkami.

Możemy gravlax potraktować jako przekąskę, którą zaserwujemy w Boże Narodzenie. Smak tego dania można porównać do smaku wędzonego łososia. Przyrządzony sos znakomicie pasuje do tego dania. Z pewnością zachwyci rodzinę i gości podczas świąt. Pisaliśmy o tym, jak smażyć rybę, by była smaczna. Podawaliśmy też przepis na wyśmienite śledzie od pani Wiesi. 

gravlax
Canva/wmaster890

Źródło: rmf.fm