Ten przepis na pyzy pochodzi z 1871 roku. Nie ma w nich grama ziemniaków
Poznaj niezwykły przepis na pyzy, a już nigdy nie kupisz tych mrożonych. Pochodzi z 1871 roku, do ich stworzenia nie będziesz potrzebowała ziemniaków. Zrób pyzy z tego przepisu na obiad i zachwyć całą swoją rodzinę. Będzie im smakowało.
Pyzy to tradycja
Pyzy są tradycyjnym polskim daniem, świadczy o tym choćby ten przepis, który powstał w 1871 roku. Stworzyła go Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która w tamtym czasie uchodziła za prawdziwą celebrytkę kulinarną, która wyznaczała trendy.
Swoje przepisy oraz porady kulinarne spisywała w książkach kucharskich, które dzisiaj określilibyśmy jako bestsellery. Jednym z jej kultowych przepisów był ten na pyzy, które nie zawierały ziemniaków. To prawdziwy hit i co najważniejsze smaczne danie. Poznaj przepis i zrób to smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni ich smakiem oraz lekkością.
Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennieZapomnij o ziemniakach
Do zrobienia pyz z tego przepisu, nie będziesz potrzebowała ziemniaków, ponieważ zrobisz je z ciasta drożdżowego. To właśnie taki sposób na pyzy zaproponowała swoim czytelnikom Ćwierczakiewiczowa. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego nie pomiń.
Składniki:
- 600 g mąki
- 20 g drożdży
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 80 g klarowanego masła
- 500 ml letnego mleka
- odrobina wody
Przepis na pyzy z 1871 roku
Drożdże oraz cukier rozpuść w małej ilości wody i w letnim mleku. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp 200 gramów mąki, a następnie wlej rozczyn z drożdży. Wymieszaj składniki i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Gdy ciasto wyrośnie, wsyp resztę mąki oraz wbij jajka. Wsyp odrobinę soli i wyrób ciasto na gładką i sprężystą masę. Odstaw do wyrośnięcia. Garnek wysmaruj masłem.
Z masy ciasta rwij po kawałku i formuj z niego kulki. Układaj obok siebie w naczyniu. Całość przykryj papierem do pieczenia. Do drugiego większego garnka wlej wrzątek. Gar z pyzami wstaw do większego naczynia. Całość gotuj przez 1,5 godziny, gdy zabraknie wody, dolej ją. Po tym czasie wyłóż pyzy na półmisek i podawaj je ze skwarkami oraz podsmażoną cebulką. Rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co Biedronka przygotowała na sobotę oraz poznaj przepis na doskonały sernik.