Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na pyzy pochodzi z 1871 roku. Nie ma w nich grama ziemniaków
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.04.2024 21:40

Ten przepis na pyzy pochodzi z 1871 roku. Nie ma w nich grama ziemniaków

pyzy
Fot. Canva/Nikada

Poznaj niezwykły przepis na pyzy, a już nigdy nie kupisz tych mrożonych. Pochodzi z 1871 roku, do ich stworzenia nie będziesz potrzebowała ziemniaków. Zrób pyzy z tego przepisu na obiad i zachwyć całą swoją rodzinę. Będzie im smakowało.

Pyzy to tradycja

Pyzy są tradycyjnym polskim daniem, świadczy o tym choćby ten przepis, który powstał w 1871 roku. Stworzyła go Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która w tamtym czasie uchodziła za prawdziwą celebrytkę kulinarną, która wyznaczała trendy.

Swoje przepisy oraz porady kulinarne spisywała w książkach kucharskich, które dzisiaj określilibyśmy jako bestsellery. Jednym z jej kultowych przepisów był ten na pyzy, które nie zawierały ziemniaków. To prawdziwy hit i co najważniejsze smaczne danie. Poznaj przepis i zrób to smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Będą zachwyceni ich smakiem oraz lekkością. 

ciasto na pyzy.jpg
Fot. Canva/lenazap
Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie

Zapomnij o ziemniakach

Do zrobienia pyz z tego przepisu, nie będziesz potrzebowała ziemniaków, ponieważ zrobisz je z ciasta drożdżowego. To właśnie taki sposób na pyzy zaproponowała swoim czytelnikom Ćwierczakiewiczowa. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego nie pomiń.

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g klarowanego masła
  • 500 ml letnego mleka
  • odrobina wody

Przepis na pyzy z 1871 roku

Drożdże oraz cukier rozpuść w małej ilości wody i w letnim mleku. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsyp 200 gramów mąki, a następnie wlej rozczyn z drożdży. Wymieszaj składniki i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. 

Gdy ciasto wyrośnie, wsyp resztę mąki oraz wbij jajka. Wsyp odrobinę soli i wyrób ciasto na gładką i sprężystą masę. Odstaw do wyrośnięcia. Garnek wysmaruj masłem. 

Z masy ciasta rwij po kawałku i formuj z niego kulki. Układaj obok siebie w naczyniu. Całość przykryj papierem do pieczenia. Do drugiego większego garnka wlej wrzątek. Gar z pyzami wstaw do większego naczynia. Całość gotuj przez 1,5 godziny, gdy zabraknie wody, dolej ją. Po tym czasie wyłóż pyzy na półmisek i podawaj je ze skwarkami oraz podsmażoną cebulką. Rodzina będzie zachwycona. Sprawdź, co Biedronka przygotowała na sobotę oraz poznaj przepis na doskonały sernik

gotowe pyzy.jpg
Fot. Shutterstock/Dar1930