Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros
Sałatka jarzynowa i gyros mają mocną konkurencję. Teraz na wszystkich rodzinnych imprezach króluje sałatka meksykańska. To doskonałe połączenie m.in. : kukurydzy, czerwonej fasoli i ananasa przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!
Sałatka meksykańska lepsza niż jarzynowa
Imieniny, urodziny, święta są okazjami, które wymagają doskonałej oprawy. Również tej kulinarnej. Sałatka jarzynowa jest dobrze znana, w ostatnich latach rekordy popularności bił gyros z dodatkiem kurczaka, a teraz czas na sałatkę meksykańską z czerwoną fasolą w roli głównej . Wszystkie składniki do jej zrobienia zapewne masz pod ręką lub znajdziesz w osiedlowym sklepie. Zatem do dzieła!
Lista składników na sałatkę meksykańską
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ czerwonej papryki
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę meksykańską?
Odsącz na sitku kukurydzę i ananasa. Tego drugiego pokrój na mniejsze kawałki. Na sitko wrzuć czerwoną fasolę, przepłukaj ją wodą, odsącz i dodaj do miski.
Pokrój paprykę w kostkę, a na grubych oczkach zetrzyj żółty ser. Połącz ze sobą wszystkie składniki sałatki i dodaj 2 łyżki majonezu . Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Smacznego!
Porady:
- Sałatkę możesz udekorować listkami pietruszki lub bazylii.
- Z daniem dobrze komponuje się również por. Wystarczy go pokroić na małe plasterki sparzyć i dodać do dania wraz z pozostałymi składnikami. Sałatka zyska wtedy nieco więcej charakternego smaku.
Na naszej stronie znajdziesz również inne patenty na pyszne sałatki m.in. z ogórkami konserwowymi oraz kultową Leśną Polanę .