Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja babcia robiła najlepsze knedle w rodzinie. Na jesień podawała je zawsze z zaskakująco pysznym farszem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.11.2023 14:54

Moja babcia robiła najlepsze knedle w rodzinie. Na jesień podawała je zawsze z zaskakująco pysznym farszem

jesienne knedle
Materiał YouTube z kanału Kuchnia Pyszności

Moja babcia od zawsze była najlepszą kucharką w rodzinie. Jej daniem popisowym były rozpływające się w ustach knedle. Robiła je z rozmaitymi nadzieniami, jednak mi najbardziej pasowały te jesienne. Po babcie zachował się na szczęście przepis, do którego chętnie wracam do tej pory.

Sezonowe knedle są niezastąpione na jesień

Każdy choć raz w życiu próbował knedli. Kucharki nadziewają je rozmaitymi specjałami. Najbardziej popularne są śliwki, truskawki lub morele. Niektórzy robią nawet knedle z farszem mięsnym.

Późna jesień to czas, kiedy trudno o popularne dla knedli owoce. Na szczęście nie trzeba rezygnować z tej pysznej potrawy. Dzięki babcie wiem, że ziemniaczane ciasto świetnie komponuje się z soczystymi gruszkami. Poniżej wyjaśniam krok po kroku, jak przygotować to pomysłowe danie.

gruszki do knedli.jpg
Canva / Manle and Sean z Pexels
GIS wycofuje ze sprzedaży partię makaronu. Uważaj, jego spożycie może mieć opłakane skutki

Przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 5-6 ugotowanych ziemniaków (ok. 500 g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka rozpuszczonego masła

Składniki na farsz:

  • 4 średniej wielkości gruszki
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • cynamon

Jak zrobić sezonowe knedle z gruszkami?

Ugotowane i wciąż ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Warzywa przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, żółtko i płynne masło. Wszystko razem wyrób.

Uzyskane ciasto podziel na porcje. Z każdej uformuj wałek, a następnie pokrój go na kawałki. Rozgnieć je do uzyskania okrągłych płaskich placków.

Gruszki obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj z cukrem wanilinowym, dopraw do smaku cynamonem. Na każdą porcję ciasta nakładaj łyżeczkę farszu i formuj knedle.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Knedle z gruszkami wrzucaj na wrzątek i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego czasu gotuj je jeszcze 4-5 minut, na koniec wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej. Knedle z gruszkami idealnie smakować będą podane ze słodką śmietanką lub obsypane cukrem. Gesslerowa ma na knedle ze śliwkami pyszny patent. Nasi bliscy sąsiedzi pod tą nazwą znają nieco inną potrawę.

ugotowane knedle.jpg
Canva/ Image Professionals GmbH