Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste
Monika Dec
Monika Dec 10.11.2023 18:33

Już nie dodaję do mielonych namoczonej bułki. Inny składnik sprawia, że wychodzą bosko puszyste

mielone
canva/iaroshenko

Kotlety mielone bez namaczanej w mleku bułki? Dla wielu ten pomysł brzmi jak żart, ale warto czasem spróbować tego kultowego dania w zupełnie nowej odsłonie. Prosty patent może naprawdę mile zaskoczyć, a wręcz zyskać spore grono sympatyków.

Dlaczego do kotletów mielonych dodajemy bułkę?

Wielu miłośników kulinariów nie wyobraża sobie kotletów mielonych bez namoczonej w mleku bułki. Jest sporo powodów, aby sięgnąć po to rozwiązanie. Dzięki emu trickowi, masa na mielone będzie zwarta, a nasze kotlety nie rozpadną się w czasie gotowania. W dodatku mleko zneutralizuje zapach mięsa podczas smażenia. Mimo tych plusów, warto skusić się na kotlety mielone w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek chałki nada im puszystości i nieco podkręci smak dania. Jesteśmy ciekawi, czy ten eksperyment kulinarny Wam się spodoba. Poniżej prezentujemy przepis na mielone w nowej odsłonie.

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę, znajdziesz go w każdej kuchni
canva/vd2002

 

 

Strzelczyk robi flaczki inaczej niż wszyscy. Wybiera niemal zapomniane mięso

Nietypowe kotlety mielone bez bułki - lista składników

  • 2 kromki chałki
  • 200 ml mleka
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki bułki tartej
  • pół podsmażonej cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kotlety mielone w nowej odsłonie

Porwij dwie kromki chałki na mniejsze części i włóż do miski. Zalej je 200 ml mleka, a następnie odciśnij je z jego nadmiaru. Do drugiej miski włóż mięso mielone.

Połącz mięso z odciśniętą chałką. Po chwili dodaj do nich: jajko, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięso na kotlety mielone. Uformuj z niego kotlety , obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. (Więcej na temat smażenia mielonych przeczytasz w tym artykule).

Danie idealnie komponuje się z ziemniaczanym puree. Polecamy przepis samej Magdy Gessler. Znajdziesz go tutaj.

Kotlety z mięsa mielonego.jpg
canva/ajale