Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na sernik dostałam od cioci. Byłam zaskoczona, co do niego wlewa
Wikimedia Commons/Jacek Halicki; CC BY-SA 4.0

Ten przepis na sernik dostałam od cioci. Byłam zaskoczona, co do niego wlewa

13 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Sernik z rodzynkami, czy bez? Nic nie dzieli Polaków tak bardzo jak ta kwestia. Niezależnie od preferencji warto mieć swój sprawdzony przepis na to pyszne ciasto. W końcu nic tak nie cieszy domowników jak smakowity deser. Ten przepis na ciasto czytelniczka otrzymała od swojej cioci. Sekretem jego smaku są dwa wyjątkowe składniki.

Jak zrobić pyszny sernik?

Ile osób tyle, sposobów przygotowania sernika. Jedni kochają wiedeński, inni baskijski, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie rodzinny uroczystości bez krakowskiego. Ciocia jednej z czytelniczek robi to ciasto w nieco inny sposób. Wlewa do niego dwa aromaty do ciast: cytrusowy i pomarańczowy . Dzięki temu sernik jest niezwykle aromatyczne i smakuje lepiej niż z niejednej cukierni. Poniżej zdradzamy przepis.

sernik.jpg
canva/afro

Lista składników na aromatyczny sernik

Jak zrobić sernik z przepisu cioci naszej czytelniczki?

  • forma 38 x 24

Ciasto:

  • pół kostki margaryny
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • kilogram sera białego półtłustego
  • 100 g masła
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 budynie o smaku śmietankowym
  • 6 jajek
  • aromat pomarańczowy do ciast (ilość wedle uznania)
  • aromat cytrynowy do ciast (ilość wedle uznania)
  • garść rodzynek

Jak zrobić sernik?

Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, wbij jajka, dodaj margarynę i zagnieć ciasto. Wylep nim blachę wyłożoną pergaminem. Oddziel żółtka od białek, te drugie ubij na sztywno . Zmiel ser. Zmiksuj ze sobą masło, cukier oraz żółtka, następnie dodaj do niego ser, budynie i aromaty do ciasta. Włóż do ciasta rodzynki i całość dokładnie wymiesza j. Na koniec połącz powstałą masę z ubitą pianą z białek i jeszcze raz wymieszaj.

Wylej masę serową na surowe ciasto i włóż je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni . Sernik pieczemy przez godzinę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ciasta m.in. klasyczną szarlotką oraz piernik staropolski .

Canva / Pronina Marina
canva/llsb
Upiekłem szynkę jak w średniowieczu. Przepis ma 600 lat, rodzina jest zachwycona
Strzelczyk wziął buraka i pokazał jak zrobić najlepszą sałatkę. Posmakuje całej rodzinie
Tagi: Ciasto
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy