Smakosze.pl Przepisy Ten przysmak robię z najtańszej części wieprzowiny. Mąż mógłby się nim zajadać bez końca
YouTube/@SchnellerKoch1

Ten przysmak robię z najtańszej części wieprzowiny. Mąż mógłby się nim zajadać bez końca

25 października 2023

Wieprzowina często gości na naszych stołach. Robimy z niej smaczne dania obiadowe. Jednak ja postanowiłam przyrządzić przekąskę z najtańszej części wieprzowiny. Mąż zjada się nią bez opamiętania. Polecam ten przepis na to danie.

Co zrobić z uszu wieprzowych?

Z wieprzowiny przygotowujemy kotlety mielone, czy dodajemy ją do zapiekanek i makaronów. Możemy przyrządzić ją w aromatycznym sosie, czy podać jako smaczną pieczeń. To mięso daje nam wiele kulinarnych możliwości.  Jednak pewna część wieprzowiny bywa rzadko wykorzystywana w kuchni.

Mam tu na myśli uszy wieprzowe. Mogą budzić one pewne kontrowersje, ale są bogate w witaminy i kolagen . Z uszu wieprzowych robię zdrową przekąskę, po którą chętnie sięga mój mąż. Zajada się salcesonem, który przyrządzam.

uszy wieprzowe
YouTube/@SchnellerKoch1
Wytnij głąb z kapusty, wsyp sól i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Jak zrobić salceson ze świńskich uszu?

Składniki:

  • 6 świńskich uszu
  • cebula
  • marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 ½ litra wody pitnej

Uszy wieprzowe wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie porządnie czyścimy szczotką. Po oczyszczeniu znów wkładamy je do garnka i dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, cukier, kolendrę.

Teraz wlewamy sos sojowy i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny . Po ugotowaniu wyjmujemy uszy z garnka. Przygotowujemy formę i wlewamy do niej trochę bulionu. Uszy kroimy na kawałki.

Uszy wieprzowe jako smaczny salceson

Teraz wkładamy 3 warstwy uszu wieprzowych do formy. Dolewamy bulion i znów wkładamy warstwę uszu. Wypełniamy tak formę i przykrywamy ją folią spożywczą. Przyciskamy ciężkim przedmiotem i gdy ostygnie, wkładamy do lodówki na 10 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy formę z salcesonem. Kroimy go i możemy jeść z pieczywem. Ma on wyrazisty smak i stanowi nie lada przysmak. Polubią go wszyscy mięsożercy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kotlety pożarnicze od Ewy Wachowicz. Podawaliśmy też przepis na pyszny schab.

salceson
Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w kilka minut, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy