Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Żadna wieprzowina, żaden kurczak. Ewa Wachowicz kultowe kotlety pożarnicze przygotowuje z piersi z indyka. Kotlety są o wiele delikatniejsze, lżejsze i bardzo soczyste. Mięso jest doskonale doprawione, a chrupiąca, złocista skórka rewelacyjnie podkreśla jego smak.
Ewa Wachowicz kotlety pożarnicze robi inaczej niż wszyscy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na kotlety pożarnicze. Przyrządza je z mięsa indyczego. Indyk jest najzdrowszą opcją. Nie zawiera tylu kalorii i tłuszczu, co wieprzowina. Nie jest również nafaszerowane antybiotykami, jak kurczak.
Wachowicz wybiera filet z piersi indyka również dlatego, że po usmażeniu kotlety są niezwykle soczyste i pełne smaku. Chrupiąca, złocista skórka i delikatne mięso to połączenie, którego musisz spróbować.
Kotlety pożarnicze są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy w mgnieniu oka. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz, ewawachowicz.pl.
Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbkiPrzepis na soczyste i delikatne kotlety z indyka
Składniki:
- filet z piersi indyka
- szklanka bułki tartej
- szklanka mąki pszennej
- sól, pieprz
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety pożarnicze według przepisu Ewy Wachowicz?
Pierś z indyka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety oprósz solą i pieprzem i odstaw na 10-15 minut.
Po tym czasie panieruj mięso w mące, następnie rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy puree z ziemniaków i lekką surówkę z kapusty pekińskiej, smacznego.