Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna
Są małe, zielone i przypominają agrest. To superowoce, które rosną w Polsce. Nasz kraj jest też pionierem w ich uprawie. Mowa o Minikiwi, które są skarbnicą witaminy C, zbijają cholesterol i mają działanie antyrakowe. Warto wykorzystać te owoce w swojej kuchni.
Minikiwi to pogromca cholesterolu i raka
Minikiwi jest kuzynem znanego nam dobrze kiwi, którego cechą charakterystyczną jest włochata skórka i zielone wnętrze. Minikiwi można jeść w całości, a owoc ten zyskuje na popularności, choć wciąż wiele osób o nim nie słyszało. Pora to zmienić, bo Minikiwi, choć mały, to bogaty w witaminę C i właściwości, które wspierają nasze zdrowie.
W Polsce ten owoc nazywamy Minikiwi, ale jego pierwotna nazwa brzmi Aktinidia ostrolistna. Rośnie dziko w Azji, jednak z powodzeniem ten zielony owoc został wprowadzony do uprawy w Polsce. Właśnie trwa na niego sezon, dlatego warto skorzystać z dobroczynnych właściwości Minikiwi. To prawdziwa bomba smaku i zdrowia.
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w kilka minut, zawsze się udajeSkosztuj Minikiwi i włącz go do swojej diety
Minikiwi można jeść w całości ze skórką. Smakiem przypomina trochę kiwi, ale jest bardziej słodkie i soczyste. Gdy raz się go spróbuje, to wraca się do tego smaku. Jednak to też wartości tego małego owocu przyciągają smakoszy. Jest on bogaty w witaminę C, której ma nawet więcej od cytryny.
Jedzenie Minikiwi zapobiega odkładaniu się cholesterolu i usprawnia pracę układu krwionośnego. Oprócz tego ten owoc dobroczynnie działa na nasz układ pokarmowy. Ułatwia trawienie i zapobiega niektórym typom nowotworów. Minikiwi wymiata też z naszego organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się.
Jedz Minikiwi na zdrowie
Jedzenie Minikiwi ma działanie antydepresyjne i wspomaga pracę układu nerwowego. Poprawia też kondycję kości, zębów oraz utrzymuje skórę i wzrok w dobrej kondycji. Bogactwo witaminy C doskonale wspiera naszą odporność. Jedzenie tego małego, zielonego owocu poprawia pracę serca i mięśni.
Do tego zapobiega powstaniu anemii. Jak jeść Minikiwi? Można na surowo, ale warto też dodawać ten owoc do ciast i deserów. Będzie też pysznym uzupełnieniem dżemów i nalewek. Minikiwi pasuje też do owsianek, naleśników i koktajli. Pisaliśmy o zalewie z cebuli, która poprawia odporność. Polecaliśmy też przepis na syrop z cytryny, który ma dobroczynne działanie jesienią.