Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wytnij głąb z kapusty, wsyp sól i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.10.2023 15:08

Wytnij głąb z kapusty, wsyp sól i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

kapusta
YouTube/@smacznytv

Czy lubicie jeść gołąbki? Jeśli tak, to na pewno spodoba się Wam przepis na obiad z kapustą i mięsem w roli głównej. Jest pożywny i bardzo smaczny, czyli idealny na jesień. Wystarczy wyciąć głąb z kapusty, a wkrótce posiłek będzie gotowy.

Weź kapustę i zrób jesienny obiad

U mnie w domu gołąbki zawsze cieszyły się dużym powodzeniem. Taki obiad przygotowywałam na kilka dni, a rodzina za nim przepadała. Soczyste mięso z ryżem zawinięte w liście kapusty i aromatyczny sos to coś, co lubią moi bliscy.

Jednak teraz przygotowuję kapustę i mięso mielone trochę inaczej. Wycinam głąb z kapusty, solę, owijam folią, a efektem jest wyśmienity obiad. Moja rodzina często domaga się takiego posiłku. Polecam przepis na wyśmienitą kapustę na obiad.

kapusta
YouTube/@smacznytv
Mają więcej witaminy C od cytryny i zbijają cholesterol. Te owoce rosną w Polsce, a mało kto je zna

Jak zrobić kapustę na obiad?

Składniki:

  • kapusta
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 100 g soli
  • pieprz

Kapustę wkładamy do miski, z kapusty wycinamy głąb i wsypujemy w jego miejsce sól. Folią spożywczą zawijamy kapustę i wkładamy do mikrofalówki na 15 minut. Następnie po tym czasie zdejmujemy folię i warstwę soli z zewnątrz kapusty. Zdejmujemy liście i kładziemy je do naczynia żaroodpornego. 

Teraz siekamy czosnek i cebulę. Dodajemy to do miski z mięsem mielonym. Wsypujemy ryż i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso przekładamy do naczynia z liśćmi kapusty. Mięso przykrywamy liśćmi, a następnie znów kładziemy warstwę mięsa. Ponownie przykrywamy liśćmi kapusty. 

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Ten obiad nasyci i rozgrzeje w chłodne dni

Ostatnią warstwą powinny być liście kapusty. Danie składa się z kilku warstw kapusty i mięsa mielonego. Wierzch dania smarujemy olejem i przykrywamy folią aluminiową. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Po tym czasie nasz obiad jest gotowy już do podania. Kroimy go jak tort. Jest pełen aromatycznego mięsa z ryżem, przyprawami i kapustą. To idealne danie na jesień, bo jest bardzo smaczne i pożywne. Pisaliśmy o innym pomyśle na obiad z kapustą.  Podawaliśmy przepis na gołąbki od Roberta Makłowicza. 

kapusta
YouTube/@smacznytv