Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę
Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.
Trudne mięso z rosołu
Zarówno zdrowy rozsądek, jak i dzisiejsze mody w gotowaniu mówią, że jedzenia nie należy marnować . Wykorzystywać trzeba jak najwięcej i najlepiej po kilka razy, jeśli jakiś produkt więcej niż w jeden sposób może nam oddać swoje posługi.
Jak świat światem tak było w wypadku mięsa z rosołu. Wygotowany ładny kawałek wołowiny to pół biedy – nadaje się jeszcze na tzw. sztukę mięs . Gorzej z mięsem odchodzącym od kości czy rozgotowanym kurczakiem. Najłatwiej przerobić je było na pierogowy farsz . Jednak nie zawsze rozwiązuje to problem, bo przygotowanie pierogów to osobny wysiłek, który niekoniecznie jesteśmy gotowi podjąć.
Dwa w jednym sposoby na mięso z rosołu
Z pomocą przychodzi ten przepis, który rozwiązuje dwa problemy na raz. Pozwala w doskonały sposób spożytkować wygotowane do rosołu mięso . Jednocześnie daje coś, co można do tego rosołu podać. Te mięsne kulki, które można określić jako kluseczki, to obiadowy hit.
Składniki
- Mięso wygotowane w rosole
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Dowolne inne zioła, np. kolendra czy lubczyk
- Sól, pieprz
Mięsne kulki do rosołu
Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego mięso (najlepiej zrobić to kiedy będzie jeszcze gorący). Lekko studzimy je na talerzu, większe kawałki wołowiny rozdzielamy lub kroimy na mniejsze. Mięso mielimy.
W miseczce zalewamy bułkę szklanką mleka i czekamy, aż dobrze nasiąknie. Odciskamy ją dokładnie i dodajemy do mięsa. Wybijamy jajko, dorzucamy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.
Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz mieszamy. Mięso formujemy w drobne kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Serwujemy jako mięsny wkład do rosołu.
Wypróbuj też przepisy na makaron z jajkiem i boczkiem oraz ciasto z kremem i galaretką .