Smakosze.pl Porady Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę
canva / pr2is

Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

18 lutego 2024

Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.

Trudne mięso z rosołu

Zarówno zdrowy rozsądek, jak i dzisiejsze mody w gotowaniu mówią, że jedzenia nie należy marnować . Wykorzystywać trzeba jak najwięcej i najlepiej po kilka razy, jeśli jakiś produkt więcej niż w jeden sposób może nam oddać swoje posługi.

Jak świat światem tak było w wypadku mięsa z rosołu. Wygotowany ładny kawałek wołowiny to pół biedy – nadaje się jeszcze na tzw. sztukę mięs . Gorzej z mięsem odchodzącym od kości czy rozgotowanym kurczakiem. Najłatwiej przerobić je było na pierogowy farsz . Jednak nie zawsze rozwiązuje to problem, bo przygotowanie pierogów to osobny wysiłek, który niekoniecznie jesteśmy gotowi podjąć.

sztuka mięs
fot. Canva
Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsa

Dwa w jednym sposoby na mięso z rosołu

Z pomocą przychodzi ten przepis, który rozwiązuje dwa problemy na raz. Pozwala w doskonały sposób spożytkować wygotowane do rosołu mięso . Jednocześnie daje coś, co można do tego rosołu podać. Te mięsne kulki, które można określić jako kluseczki, to obiadowy hit.

Składniki

  • Mięso wygotowane w rosole
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Dowolne inne zioła, np. kolendra czy lubczyk
  • Sól, pieprz

Mięsne kulki do rosołu

Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego mięso (najlepiej zrobić to kiedy będzie jeszcze gorący). Lekko studzimy je na talerzu, większe kawałki wołowiny rozdzielamy lub kroimy na mniejsze. Mięso mielimy.

W miseczce zalewamy bułkę szklanką mleka i czekamy, aż dobrze nasiąknie. Odciskamy ją dokładnie i dodajemy do mięsa. Wybijamy jajko, dorzucamy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.

Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz mieszamy. Mięso formujemy w drobne kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Serwujemy jako mięsny wkład do rosołu.

Wypróbuj też przepisy na makaron z jajkiem i boczkiem oraz ciasto z kremem i galaretką .

mięso w rosole
fot. Canva
Ta zimowa sałatka już zapowiada wiosnę. Sama się robi i przyjęcia zdobi
Na gotowe ciasto francuskie kroję jabłka i mam ciasto na niedzielę. Żadnej pracy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy