Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z kremem i galaretką podam na Wielkanoc. Jest lepsze niż sernik na zimno

To ciasto z kremem i galaretką podam na Wielkanoc. Jest lepsze niż sernik na zimno

ciasto Dzień i noc
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Już wiem, jakie ciasto trafi na mój stół wielkanocny. Deser z kremem i galaretką prezentuje się obłędnie i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto „dzień i noc” mogłabym jeść na okrągło, dlatego polecam każdemu przepis na ten doskonały wypiek.

Ciasto "dzień i noc" podam na Wielkanoc

Czy efektowne ciasta muszą być skomplikowane w przygotowaniu? Nic podobnego! Ten przepis dowodzi, że wyśmienite ciasto z kremem i galaretką jest do zrobienia przez każdego. Deser zrobisz przy użyciu piekarnika, ale przyda się tu też lodówka. 

Delikatne, leciutkie i kremowe będzie smakowało w Wielkanoc. Moi goście na pewno poproszą o dokładkę, bo ten efektowny deser rozpływa się w ustach. Dlatego zrób go w swojej kuchni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl
Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsa

Jak zrobić ciasto "dzień i noc"?

Składniki na ciasto:

  • 4 małe nieduże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżka kakao

Składniki na krem:

  • ½ kg sera
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki w proszku
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki

Przygotowanie ciasta zacznij od połączenia jajek z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, wlej olej, mleko i mieszaj. Następnie wsyp mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki zmiksuj i przełóż do formy 17x27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.

Ciasto piecz 30 minut w 180 stopniach.  W tym czasie przygotuj krem: do śmietanki dosyp cukier i ubijaj na sztywno. Połącz z seremi. Całość wymieszaj. Krem odstaw do lekkiego stężenia. W tym czasie rozpuść i ostudź galaretki. Na pół stężały krem wyłóż na upieczone ciasto, rozprowadź. Wyrównaj. 

Ciasto, które wygląda i smakuje

Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone brzoskwinie i zalej płynną, wystudzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc . Na następny dzień będzie już gotowe do jedzenia. Wychodzi niezwykle leciutkie i delikatne. 

Smak galaretki doskonale łączy się z kremem i brzoskwiniami. Oprócz tego ciasto efektownie prezentuje się na stole i aż prosi się, by go skosztować. U mnie w domu rodzina zajada się nim na Wielkanoc. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić ciasto na bazie naleśników z pysznym nadzieniem. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami. 

ciasto
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Źródło: YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Zdjęcia: screen YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl