Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać
Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.
Jajeczna carbonara
Włosi przygotowują carbonarę używając oprócz śmietany żółtek jaja. Nie jest to powszechny sposób w Polsce, dlatego nasze dania nie zawsze przypominają te, które znamy z wakacji na południu. Ale w tym wydaniu szybki makaron z boczkiem jest w dalszym ciągu niezwykle prosty i bardzo szybki, w sam raz na obiad dla zabieganych.
Przygotowując takie spaghetti pamiętajmy, by pozostawić je al dente, czyli nie rozgotować za bardzo. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy odrobinę wody z gotowania i, oczywiście, nie przelewamy go wodą, by nie spłukiwać kleistych substancji, które odpowiadają za strukturę dania.
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Nie uwierzysz, co się do niej dodaje zamiast ziemniakówPrzepis na makaron carbonara
To podstawowy przepis na carbonarę z minimum dodatków. Podobny można znaleźć na kanale Obfite i smaczne, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 żółtka jaj
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g boczku surowego lub wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz
Przygotowujemy makaron ze śmietaną i boczkiem
Śmietanę mieszamy w misce z żółtkami jajek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tarce ścieramy parmezan, dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.
Makaron umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy al dente. Przed końcem gotowania przygotowujemy boczek na patelni. Kroimy go w niewielkie paski. Smażymy na patelni, aż będzie lekko rumiany. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
Makaron odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti umieszczamy na patelni, dodajemy wodę i mieszamy z boczkiem. Na makaron wlewamy sos ze śmietaną i parmezanem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Kiedy sos stanie się kremowy, makaron jest gotowy do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na corn dogi, czyli smażone hot dogi oraz na domowe kremowe masło.