Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 17:29

Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać

makaron z boczkiem na patelni
youtube.com/@herzhaftundlecker

Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.

Jajeczna carbonara

Włosi przygotowują carbonarę używając oprócz śmietany żółtek jaja. Nie jest to powszechny sposób w Polsce, dlatego nasze dania nie zawsze przypominają te, które znamy z wakacji na południu. Ale w tym wydaniu szybki makaron z boczkiem jest w dalszym ciągu niezwykle prosty i bardzo szybki, w sam raz na obiad dla zabieganych.

Przygotowując takie spaghetti pamiętajmy, by pozostawić je al dente, czyli nie rozgotować za bardzo. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy odrobinę wody z gotowania i, oczywiście, nie przelewamy  go wodą, by nie spłukiwać kleistych substancji, które odpowiadają za strukturę dania.

krojenie boczku
youtube.com/@herzhaftundlecker
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Nie uwierzysz, co się do niej dodaje zamiast ziemniaków

Przepis na makaron carbonara

To podstawowy przepis na carbonarę z minimum dodatków. Podobny można znaleźć na kanale Obfite i smaczne, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście.

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 żółtka jaj
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g boczku surowego lub wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g parmezanu
  • Oliwa do smażenia
  • Sól i pieprz

Przygotowujemy makaron ze śmietaną i boczkiem

Śmietanę mieszamy w misce z żółtkami jajek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tarce ścieramy parmezan, dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.

Makaron umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy al dente. Przed końcem gotowania przygotowujemy boczek na patelni. Kroimy go w niewielkie paski. Smażymy na patelni, aż będzie lekko rumiany. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.

Makaron odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti umieszczamy na patelni, dodajemy wodę i mieszamy z boczkiem. Na makaron wlewamy sos ze śmietaną i parmezanem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Kiedy sos stanie się kremowy, makaron jest gotowy do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na corn dogi, czyli smażone hot dogi oraz na domowe kremowe masło.

sos do carbonary
youtube.com/@herzhaftundlecker