Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać
![makaron z boczkiem na patelni](https://images.iberion.media/images/1920/makaron1_8e545d2cd8.jpg)
Przepis na pyszną, kremową carbonarę to jeden z najprostszych sposobów na makaron. W polskich restauracjach często widuje się spaghetti dosłownie zatopione w śmietanie, ale ten ekspresowy przepis pokazuje bardziej włoskie oblicze dania. Różnica tkwi w jednym dodatku.
Jajeczna carbonara
Włosi przygotowują carbonarę używając oprócz śmietany żółtek jaja. Nie jest to powszechny sposób w Polsce, dlatego nasze dania nie zawsze przypominają te, które znamy z wakacji na południu. Ale w tym wydaniu szybki makaron z boczkiem jest w dalszym ciągu niezwykle prosty i bardzo szybki, w sam raz na obiad dla zabieganych.
Przygotowując takie spaghetti pamiętajmy, by pozostawić je al dente, czyli nie rozgotować za bardzo. Po odcedzeniu makaronu zostawiamy odrobinę wody z gotowania i, oczywiście, nie przelewamy go wodą, by nie spłukiwać kleistych substancji, które odpowiadają za strukturę dania.
![krojenie boczku](https://images.iberion.media/images/origin/makaron2_eee34cba1f.jpg)
Przepis na makaron carbonara
To podstawowy przepis na carbonarę z minimum dodatków. Podobny można znaleźć na kanale Obfite i smaczne, skąd pochodzą ilustracje w naszym tekście.
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 żółtka jaj
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g boczku surowego lub wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 60 g parmezanu
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz
Przygotowujemy makaron ze śmietaną i boczkiem
Śmietanę mieszamy w misce z żółtkami jajek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tarce ścieramy parmezan, dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.
Makaron umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy al dente. Przed końcem gotowania przygotowujemy boczek na patelni. Kroimy go w niewielkie paski. Smażymy na patelni, aż będzie lekko rumiany. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
Makaron odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Spaghetti umieszczamy na patelni, dodajemy wodę i mieszamy z boczkiem. Na makaron wlewamy sos ze śmietaną i parmezanem. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Kiedy sos stanie się kremowy, makaron jest gotowy do jedzenia.
Wypróbuj też przepisy na corn dogi, czyli smażone hot dogi oraz na domowe kremowe masło.
![sos do carbonary](https://images.iberion.media/images/origin/makaron3_eaf572a0e0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![makaron](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_e1cfcb7024.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8ec33d61a9.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)