Na gotowe ciasto francuskie kroję jabłka i mam ciasto na niedzielę. Żadnej pracy
Ciasto francuskie z jabłkami robię raz-dwa i podaję je w niedzielę. Jabłek nie muszę wcześniej przygotowywać, a ten soczysty deser czaruje smakiem i aż prosi się o dokładkę. Polecam ten przepis każdemu łasuchowi.
Ciasto francuskie z jabłkami podaj w niedzielę
Czy lubisz jeść ciasta? Ja nie potrafię sobie ich odmówić. Moja rodzina też uwielbia słodkie co nieco, dlatego zawsze na weekend piekę coś pysznego. Ostatnio niezwykłym powodzeniem u mnie w domu cieszy się ciasto francuskie z jabłkami. Zaletą tego wyśmienitego wypieku jest to, że nie muszę wcześniej przyrządzać jabłek a ciasto mam już gotowe. Przygotowanie zajmuje mi kilka minut.
Do ciasta mogę dodać rodzynki lub dżem, ale nie jest to konieczne. Ten pyszny deser z ciasta francuskiego smakuje najlepiej po niedzielnym obiedzie. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Appetizing.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jednym daniem załatwię rodzinny obiad, kolację i śniadanie. Fałszywy zając już nieraz mnie ratowałJak zrobić ciasto francuskie z jabłkami?
Składniki:
- arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie 100 g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sok z cytryny
- opcjonalnie dżem i rodzynki
Przygotowanie ciasta zacznij od rozłożenia arkusza ciasta na desce. Teraz obierz jabłka i pokrój je w plastry. Wsyp do nich brązowy cukier, cynamon i wlej sok z cytryny. Składniki wymieszaj i ułóż na środku ciasta francuskiego w formie podłużnego pasa. Jabłka posyp posiekanymi orzechami włoskimi, jeśli ich używasz.
Brzegi ciasta francuskiego zawiń tak, by przykryły pas jabłek. Najpierw z jednej strony (teraz możesz dodać rodzynki, a część ciasta przykrywającą jabłka posmarować dżemem), potem z drugiej. Dociśnij. Jednak ja robię ten deser bez takich dodatków. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem. Mieszanką posmaruj wierzch ciasta, ułóż na nim plastry jabłek i – jeśli chcesz – posyp je brązowym cukrem.
Ciasto francuskie z jabłkami dla każdego łasucha
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu deser jest gotowy do podania. Odczakaj chwilkę po wyjęciu z pieca i krój je na porcje. Ciasto francuskie z jabłkami jest delikatne i będzie doskonale smakowało po niedzielnym obiedzie. Ten wypiek z arkusza gotowego ciasta przygotujesz szybko, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Polecam ten prosty przepis na wyśmienite ciasto z jabłkami. Gwarantuję, że wypiek będzie smakował małym i dużym łasuchom. Szybko też zniknie z talerzy, bo jest wyjątkowo pyszny. Pisaliśmy o tym, jak zrobić hot-dogi z wyborną panierką. Podawaliśmy też przepis na ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami.
Źródło: YouTube/@appetizingtv
Zdjęcia: screen YouTube/@appetizingtv