Smakosze.pl Porady Ten trik zaskoczy całą twoją rodzinę. Wystarczy nakrętka i wykałaczka
Fot. Anna Zyśk

Ten trik zaskoczy całą twoją rodzinę. Wystarczy nakrętka i wykałaczka

6 stycznia 2025

Anna Zyśk, autorka przepisów i porad dotyczących gotowania, podzieliła się z nami cenną sztuczką. Przyda się ona wszystkim, którzy od czasu do czasu posługują się w kuchni płynnymi olejami. Słowem: wszystkim gotującym.

Domowy dozownik do oleju

Olej, który kupujemy w sklepie w typowych butelkach, ma zwyczaj chlustać wielkim strumieniem do sałatki czy na patelnię. Aby go od tego powstrzymać, sięgamy po różnego rodzaju dozowniki. Może to wręcz sprzyjać naszej diecie, bo generalnie mniej tłuszczów w naszych posiłkach to przy naszym dzisiejszym trybie życia raczej lepiej niż gorzej.

Większość z nas ma więc pewnie w domu jakieś tego typu dozowniki. To w końcu idealny prezent – zwłaszcza na parapetówkę. Zdarza się nam więc dostać go albo dawać. Lecz jeśli nie – jak go zastąpić?

Ułóż żeberka na warzywach i przykryj kapustą. Chłopski garnek od Strzelczyka to strzał w 10

Zakrętka, zapalniczka, wykałaczka

Z pomocną sztuczką przychodzi tu Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie . Jej domowa metoda na przygotowanie dozownika do oleju wymaga jedynie małej plastikowej butelki, zapalniczki, wykałaczki lub zapałki i czegoś ostrego. Banalna sztuczka pozwala na przygotowanie z nich w minutę czegoś, co pozwoli z łatwością dozować olej.

Metoda jest dodatkowo ekologiczna. Pozwala przecież na ponowne wykorzystanie plastikowej butelki, która przeciwnie zapewne skończyłaby na śmietniku. Sztuczka jest pomocna także na różnego rodzaju kempingach i w wakacyjnych domkach, których kuchnie nie są czasem zbyt hojnie wyposażone.

Dozowanie oleju w polowych warunkach

Krok 1 . Nad płomieniem ostrożnie rozgrzewam środek zakrętki, by stał się plastyczny.

topienie nakrętki
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . W nakrętce od środka robimy dziurę zapałką. Czekamy, aż plastik wystygnie i stężeje.

dziurawienie nakrętki
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Po wyciągnięciu wykałaczki w nakrętce powstanie dzióbek. Jego koniec obcinamy.

obcinanie nakrętki
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Nalewamy olej do butelki i zakręcamy tak przygotowaną nakrętką.

używanie dozownika do oleju
Fot. Anna Zyśk
Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę
Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babci
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy