Ten trik zaskoczy całą twoją rodzinę. Wystarczy nakrętka i wykałaczka
Anna Zyśk, autorka przepisów i porad dotyczących gotowania, podzieliła się z nami cenną sztuczką. Przyda się ona wszystkim, którzy od czasu do czasu posługują się w kuchni płynnymi olejami. Słowem: wszystkim gotującym.
Domowy dozownik do oleju
Olej, który kupujemy w sklepie w typowych butelkach, ma zwyczaj chlustać wielkim strumieniem do sałatki czy na patelnię. Aby go od tego powstrzymać, sięgamy po różnego rodzaju dozowniki. Może to wręcz sprzyjać naszej diecie, bo generalnie mniej tłuszczów w naszych posiłkach to przy naszym dzisiejszym trybie życia raczej lepiej niż gorzej.
Większość z nas ma więc pewnie w domu jakieś tego typu dozowniki. To w końcu idealny prezent – zwłaszcza na parapetówkę. Zdarza się nam więc dostać go albo dawać. Lecz jeśli nie – jak go zastąpić?
Zakrętka, zapalniczka, wykałaczka
Z pomocną sztuczką przychodzi tu Ania Zyśk, autorka kanału jedz.pysznie . Jej domowa metoda na przygotowanie dozownika do oleju wymaga jedynie małej plastikowej butelki, zapalniczki, wykałaczki lub zapałki i czegoś ostrego. Banalna sztuczka pozwala na przygotowanie z nich w minutę czegoś, co pozwoli z łatwością dozować olej.
Metoda jest dodatkowo ekologiczna. Pozwala przecież na ponowne wykorzystanie plastikowej butelki, która przeciwnie zapewne skończyłaby na śmietniku. Sztuczka jest pomocna także na różnego rodzaju kempingach i w wakacyjnych domkach, których kuchnie nie są czasem zbyt hojnie wyposażone.
Dozowanie oleju w polowych warunkach
Krok 1 . Nad płomieniem ostrożnie rozgrzewam środek zakrętki, by stał się plastyczny.
Krok 2 . W nakrętce od środka robimy dziurę zapałką. Czekamy, aż plastik wystygnie i stężeje.
Krok 3 . Po wyciągnięciu wykałaczki w nakrętce powstanie dzióbek. Jego koniec obcinamy.
Krok 4 . Nalewamy olej do butelki i zakręcamy tak przygotowaną nakrętką.