Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę
Proste krokiety z kapustą i pieczarkami to tania przekąska, która świetnie sprawdzi się do barszczu. A że ten ostatni można (nikomu nie powiemy!) przyrządzić podgrzewając i doprawiając produkt z kartonu, mamy razem świetny posiłek na imprezę lub naprawdę szybki tradycyjny obiad.
Krokiety z kapustą i grzybami
Pieczarki to lekka, codzienna wersja grzybów. W przeciwieństwie do tych leśnych – drogich i bardzo aromatycznych – są dostępne od ręki. Nie trzeba ich namaczać ani gotować, by doprowadzić je do jadalnego stanu i wyciągnąć z nich smak.
Odpowiednio przyrządzone, pieczarki oddają jednak dużo grzybowego aromatu. Wykorzystujemy to w tym przepisie, przygotowując panierowane krokiety. Ich podstawą są puszyste naleśniki. Danie jest niezwykle tanie, a nieliczne potrzebne składniki łatwo mieć zawsze pod ręką.
Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babciSzybki obiad z kapusty kiszonej
Do przygotowania krokietów można użyć dowolnego ulubionego przepisu na naleśniki. Ważne tylko, by wyszły odpowiednio sprężyste. Nie chcemy przecież, by krokiety rozwaliły się podczas smażenia.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 600 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 5 jajek
- 300 ml mleka
- 60 ml oleju
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz
- Bułka tarta do panierowania
- Masło klarowane do smażenia
Szybkie krokiety
Szklankę mleka łączymy ze szklanką wody. Dodajemy 3 jajka, olej, przyprawiamy szczyptą soli i wszystko mieszamy. Do płynnych składników partiami dosypujemy mąkę, miksując po każdej porcji. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie masę na naleśniki jeszcze raz miksujemy. Na minimalnej ilości masła klarowanego smażymy naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto. Naleśniki studzimy.
Kapustę zalewamy wodą. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy. Wyjmujemy liście laurowe i ziele.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażamy cebulę, a kiedy będzie szklista, dodajemy pieczarki. Dusimy do zredukowania wody, przyprawiając solą i pieprzem.
Posiekaną kapustę łączymy z pieczarkami i cebulą. Dokładnie mieszamy. Naleśniki faszerujemy i zawijamy według ulubionej metody.
Na miseczkę wybijamy pozostałe jajka. Dodajemy 50 ml mleka i roztrzepujemy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety panierujemy i smażymy na maśle klarowanym, aż będą złociste ze wszystkich stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaki faszerowane i szybką, smaczną zupę zamiast rosołu.