Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż żeberka na warzywach i przykryj kapustą. Chłopski garnek od Strzelczyka to strzał w 10
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.01.2025 14:39

Ułóż żeberka na warzywach i przykryj kapustą. Chłopski garnek od Strzelczyka to strzał w 10

układanie składników
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jednogarnkowe obiady znane pod nazwami w stylu „chłopski kociołek” to prosta metoda na obiad dla miłośników tradycyjnych smaków. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak z podstawowych składników wyciągnąć maksimum smaku. Przepis nie jest może najszybszy, ale z pewnością warto poczekać na efekty.

Chłopski garnek

„Kociołkowanie”, jak się je czasem nazywa, to jedna z najbardziej tradycyjnych metod gotowania. Proste potrawy można przyrządzać na otwartym ogniu, uzyskując zapiekane mięso z warzywami o pełni aromatu i wartości odżywczych. Kojarzy się z męskim jedzeniem, jest przeważnie mięsne, esencjonalne i bardzo pożywne.

Czy takie kociołki są rzeczywiście chłopskie? To skomplikowane. Wiadomo, że nasza dzisiejsza dieta obfituje w mięso o wiele bardziej niż tradycyjna wiejska. Jednak w jednym taki chłopski garnek na pewno hołduje idei oszczędnego jedzenia: nie marnuje się ani kropelka smaku i aromatu.

zapieczona kapusta
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ugotuj kapustę i dodaj pieczarki. Każdy będzie prosił o dokładkę

Chłopski garnek z piekarnika

Często takie chłopskie garnki przygotowujemy na ogniu. Tomasz Strzelczyk pokazuje jednak, jak łatwo przyrządzić podobny obiad z piekarnika. To łatwiejsza wersja, a przede wszystkim dostępna przez cały rok.

Składniki

  • 1 kg żeberek 
  • 2 kg ziemniaków
  • 350 g  kiszonej kapusty 
  • 3 marchewki 
  • 1/2 kg buraczków czerwonych 
  • 3 cebule 
  • 200 g boczku wędzonego 
  • 1/3 główki czosnku 
  • Kmin rzymski
  • Sól ,pieprz 
  • Liście kapusty do przykrycia

Chłopski garnek Tomasza Strzelczyka

Ziemniaki i buraki obieramy. Kroimy – połowę ziemniaków w ćwiartki, drugą połowę z burakami w średnią kostkę. Żeberka nacieramy solą i obsmażamy na gorącym tłuszczu i dużym ogniu, by podpiekły się na złocisto z zewnątrz. Kapustę płuczemy.

Pozostaje już tylko ułożyć składniki w garnku. Na dno garnka o grubych ściankach wykładamy trochę posiekanej cebuli, a następnie większe kawałki ziemniaków. Przysypujemy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kiszoną kapustę. Przyprawiamy kminem rzymskim – najlepiej całym i roztartym w moździerzu.

Kolejną warstwą będzie reszta cebuli i świeżo roztarty pieprz oraz pognieciony i obrany czosnek.

Na wierzch wykładamy ziemniaki, buraki i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przyprawiamy obficie solą, przyprawiamy kminem i pieprzem. Na wierzch garnka układamy grube plastry boczku.

Składniki nakrywamy dokładnie liśćmi kapusty, które zatrzymają wilgoć wewnątrz potrawy. Dobrze dociskamy kapustę, kociołek przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Wypróbuj też sposób na mięso na gulasz i przepis na zupę z zielonym groszkiem.

kociołek chłopski
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA