Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babci
Został ci rosół z obiadu z poprzedniego dnia? Ugotuj na nim prostą i niezwykle aromatyczną zupę. Danie jest gotowe błyskawicznie, a smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Przepis mam z zeszytu swojej babci.
Na rosole ugotujesz nie tylko pomidorową
W niedzielę i święta na polskich stołach zwykle pojawia się esencjonalny rosół. Najczęściej też na drugi dzień gotujemy na nim zupę pomidorową. Gdy jednak zostanie mi resztka aromatycznego wywaru, sięgam po przepis babci.
Zupa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, lekka i pożywna jednocześnie. Zamiast pomidorów, do rosołu dodaję ziemniaki, kalafior, marchewkę, a także zielony groszek. Danie doprawione świeżymi ziołami smakuje tak, że każdy prosi o dokładkę.
Polacy nie znają, a właśnie trwa sezon. Zrobisz z nich pyszną sałatkęPrzepis na zupę z zielonym groszkiem
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 200 g groszku konserwowego
- 2 ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- natka pietruszki
- koperek
- średnia marchewka
- sól, pieprz do smaku
- śmietana 18%
Jak ugotować szybką zupę na rosole?
Zagotuj rosół. Marchewkę i ziemniaki pokrój w drobną kostkę i włóż do garnka. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj odsączony z zalewy groszek i gotuj kolejne 10 minut. W odrobinie odlanej, chłodnej zupy wymieszaj dokładnie łyżkę śmietany.
Pod koniec gotowania dodaj ją do zupy. Dodaj także posiekany koperek i natkę pietruszki, a następnie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Na obiad polecamy również wyśmienitą pieczeń, a także niezwykłe danie z mięsa mielonego. Smacznego!