Smakosze.pl Dieta Tłuszcze trans - ogromne zmiany od 2 kwietnia
Piotr Krzeslak, Getty Images Pro

Tłuszcze trans - ogromne zmiany od 2 kwietnia

21 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłuszcze trans obecne są także w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, lecz rozporządzenie dotyczy izomerów trans kwasów tłuszczowych obecnych w utwardzanych olejach roślinnych. Oznacza to, że chociażby niektóre margaryny mogą przestać być dostępne.

Tłuszcze trans, których dotyczy najnowsze prawo, powstają w procesie częściowego uwodornienia lub utwardzania płynnych olejów roślinnych, dzięki czemu te przybierają stałą konsystencję. Niestety, mają one bardzo negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy doprowadzając, chociażby do miażdżycy.

Tłuszcze trans zostaną ograniczone w spożywanej przez nas żywności

Ograniczenie spożycia tłuszczów trans do minimum jest rekomendowane przez najważniejsze światowe instytucje, które zajmują się badaniem żywności pod kątem oddziaływania na ludzki organizm. Jakie produkty zostaną więc wycofane lub zmieni się ich skład?

Margaryna i chipsy

Choć obecnie sposób produkcji margaryny pozwala na ograniczenie do minimum tłuszczów trans, najczęściej można znaleźć je w margarynach twardych, które kupujemy pod postacią kostek. Zdecydowanie najgroźniejszy jest tłuszcz roślinny piekarniczy oraz cukierniczy - w ich składzie znajdziemy nawet 86% tłuszczów trans.

Utwardzane oleje roślinne wykorzystywane są także przy produkcji chipsów. Ich chrupkość, a zarazem delikatność osiągana jest poprzez smażenie w tego rodzaju tłuszczu. Z tego powodu wiele z nich będzie musiało znacznie zmienić proces produkcyjny.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy niesamowitą historię koszyczków do szklanek z czasów PRL. W tym tekście z kolei prezentujemy wspaniałe zalety wody po gotowaniu ziarenek ryżu.

Chleb, chrupki i paluszki

Tak jak w przypadku chipsów, chrupki kukurydziane oraz paluszki także są często smażone na tłuszczach roślinnych. Obecnie dostępne w sklepach tego typu produkty zawierają sporo tłuszczy trans, dlatego Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu ogromnych zmian.

Dziwić może obecność tłuszczów trans w pieczywie takim jak chleb, lecz jak już wyżej wspomnieliśmy, do jego produkcji używa się niekiedy tłuszczu piekarniczego. Z tego powodu piekarnie, które prowadzą wypiek na skalę przemysłową, będą zmuszone zmienić recepturę.

Pączki i ciasta

W ich przypadku często wykorzystuje się tanie margaryny, które utwardzane są starą metodą. Z tego powodu zawartość tłuszczy trans jest w nich bardzo duża i nawet zjedzenie jednego kawałka ciasta może negatywnie odbić się na kondycji układu krwionośnego czy serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: polskatimes.pl; portalspozywczy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy