Smakosze.pl
rosół

canva/junko

Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem czy bez?

20 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół zazwyczaj gości na naszych stołach w niedzielne obiady, ale miłośnicy tej zupy czasem gotują go jeszcze częściej. Danie ma już status kultowego i chociaż wciąż pojawiają się jego modyfikacje oraz co nowe wersje to w dalszym ciągu najwięcej os

Chociaż istnieje wiele przepisów na rosół, to w dalszym ciągu najpopularniejsza jest jego klasyczna wersja. Z pewnością przy przygotowaniu tej zupy ważne są zarówno wysokiej jakości składniki, jak i odpowiednia technika jej gotowania.

Czy rosół powinno się gotować pod przykryciem?

Przy gotowaniu rosołu dosłownie najmniejszy szczegół może mieć ogromne znaczenie. Wszyscy doświadczeni miłośnicy gotowania z pewnością je znają, ale być może czytają nas osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kulinariami i szukają cennych wskazówek.

Po pierwsze warto zapamiętać, że rosół należy gotować pod przykryciem tylko do momentu zagotowania się wody. Potem należy zmniejszyć ogień do niezbędnego minimum i odkryć garnek. O czym jeszcze należy pamiętać przy przyrządzaniu tej zupy?

Jakie przyprawy są najlepsze do rosołu?

Przyprawy są gwarancją sukcesu i niezapomnianego smaku wielu potraw. Rosół powinien być najmniej słony. Tradycyjnie doprawiamy go liściem laurowym, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz niezwykle aromatycznym lubczykiem (więcej na jego temat przeczytacie tutaj).

Jeśli nie przepadasz za przyprawami pływającymi w rosole, to możesz z powodzeniem włożyć je do woreczka z gazy, a po ugotowaniu zupy wyjąć go z garnka

Wielu mistrzów kuchni stawia na nieco odważniejsze dodatki do rosołu. Magda Gessler dodaje do niego prozdrowotne i rozgrzewające goździki, a Ewa Wachowicz wrzuca do niego kawałek jabłka. Gwiazdy kulinariów uważają, że wyjątkowe dodatki wpłyną na smak oraz właściwości odżywcze tej wyjątkowej zupy. O czym jeszcze należy pamiętać, gotując rosół?

Jakie są najlepsze dodatki do rosołu?

W Polsce najpopularniejszym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron - nitki lub wstążki. W wielu domach robi się go samodzielnie. W bardzo wielu domach jest on wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie. Okazuje się, że nie jest on jedynym dodatkiem do tej zupy.

Z powodzeniem możemy ją podać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, warzywami oraz mięsem. Smak zupy doskonale współgra z pulpetami lub kawałkami ugotowanego kurczaka.

Jaki jest Twój ulubiony dodatek do rosołu? Podziel się w komentarzu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobiece inspiracje/kuchnia wp/ Król Rosołu

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >