Smakosze.pl
Jajka na twardo

Canva.com / vinicef

Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo?

20 Marca 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Wielu smakoszy jada je praktycznie codziennie. Jajka na twardo czasami bardzo trudno obrać ze skorupki. Winna jest tutaj świeżość nabiału. Na szczęście istnieją sztuczki, któr

Smakowite jajka są kulinarną klasyką, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie ich na twardo. Niestety, niektóre jajka po przygotowaniu sprawiają problemy przy obieraniu.

Jajka na twardo mają swoje mankamenty

Nie da się ukryć, że jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do kanapek i wielu innych specjałów. Nie mogłaby bez nich obejść się kultowa sałatka jarzynowa. Warto sięgnąć po recepturę Magdy Gessler na ten specjał.

Jajka na twardo niekiedy sprawiają problemy z obieraniem. Skorupka bardzo ciężko odchodzi od białka, głównie u świeżego nabiału. Winna jest błona, która otacza jajka. Oddziela ona białko od skorupki i wraz z upływem czasu staje się coraz mniej kleista.

Błona w świeżych jajkach na kwaśniejsze pH, które sprawia, że wiąże się ona z keratyną. Kiedy jajka tracą swoją świeżość, pH staje się bardziej zasadowe. Tym samym błonka sprawia mniejsze problemy. Po jakim czasie jajka na twardo są najłatwiejsze do obrania?

Najłatwiej opiera się jajka, które mają około 10 dni. Jednak jeśli chcemy mieć pewność, że nie sprawią one problemów, podczas gotowania warto do wody dodać trochę sody oczyszczonej. Dzięki niej pH będzie mniej kwaśne, a jajka obierzemy z łatwością.

(Canva.com / Marc Bruxelle)

Proste triki ułatwią obieranie jajka

Nie wszyscy mają pod ręką sodę oczyszczoną. W takiej sytuacji nie zaszkodzi zastąpić jej zwykłą solą. Ona również sprawi, że jajka na twardo nie będą problemem w trakcie obierania. Pomocne mogą okazać się niezawodne sztuczki.

Jajka na twardo możemy po ugotowaniu umieścić w garnku lub innym naczyniu, przykryć je i energicznie potrząsać. Pod wpływem takiego działania skorupka powinna z łatwością odpaść od jajka. Inne metody również ułatwią nam życie.

Czubek i spód jajka rozbijamy. Następnie rolujemy je po blacie. Taki zabieg również pomoże nam w pozbyciu się skorupki. Twardą powłokę możemy także powadzić łyżeczką. Istnieje jeszcze jeden sposób.

Podobnie jak w poprzedniej metodzie rozbijamy górę i dół jajka. Obieramy je z części skorupki. Jajko mocno chwytamy i dmuchamy w rozbitą część. Środek powinien sam wyskoczyć ze skorupki. Jednak ta metoda nie nadaje się w przypadku przygotowywaniu posiłku dla innych. Warto wiedzieć, jak najlepiej przygotowywać jajka.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie; Beszamel; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki

Porady

Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Domowy pasztet — sprawdzone patenty

Porady

Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Czytaj więcej >
śledzie z cebulą

Porady

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Czytaj więcej >
brukselka

Porady

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

Czytaj więcej >
Ugotowany biały ryż w garnku

Porady

Jak prawidłowo gotować ryż?

Czytaj więcej >
Smażenie jajecznicy na patelni

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia jajecznicy

Czytaj więcej >