Dlaczego trudno obrać niektóre jajka na twardo?
Smakowite jajka są kulinarną klasyką, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie ich na twardo. Niestety, niektóre jajka po przygotowaniu sprawiają problemy przy obieraniu.
Jajka na twardo mają swoje mankamenty
Nie da się ukryć, że jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do kanapek i wielu innych specjałów. Nie mogłaby bez nich obejść się kultowa sałatka jarzynowa. Warto sięgnąć po recepturę Magdy Gessler na ten specjał.
Jajka na twardo niekiedy sprawiają problemy z obieraniem. Skorupka bardzo ciężko odchodzi od białka, głównie u świeżego nabiału. Winna jest błona, która otacza jajka. Oddziela ona białko od skorupki i wraz z upływem czasu staje się coraz mniej kleista.
Błona w świeżych jajkach na kwaśniejsze pH, które sprawia, że wiąże się ona z keratyną. Kiedy jajka tracą swoją świeżość, pH staje się bardziej zasadowe. Tym samym błonka sprawia mniejsze problemy. Po jakim czasie jajka na twardo są najłatwiejsze do obrania?
Najłatwiej opiera się jajka, które mają około 10 dni. Jednak jeśli chcemy mieć pewność, że nie sprawią one problemów, podczas gotowania warto do wody dodać trochę sody oczyszczonej. Dzięki niej pH będzie mniej kwaśne, a jajka obierzemy z łatwością.
(Canva.com / Marc Bruxelle)
Proste triki ułatwią obieranie jajka
Nie wszyscy mają pod ręką sodę oczyszczoną. W takiej sytuacji nie zaszkodzi zastąpić jej zwykłą solą. Ona również sprawi, że jajka na twardo nie będą problemem w trakcie obierania. Pomocne mogą okazać się niezawodne sztuczki.
Jajka na twardo możemy po ugotowaniu umieścić w garnku lub innym naczyniu, przykryć je i energicznie potrząsać. Pod wpływem takiego działania skorupka powinna z łatwością odpaść od jajka. Inne metody również ułatwią nam życie.
Czubek i spód jajka rozbijamy. Następnie rolujemy je po blacie. Taki zabieg również pomoże nam w pozbyciu się skorupki. Twardą powłokę możemy także powadzić łyżeczką. Istnieje jeszcze jeden sposób.
Podobnie jak w poprzedniej metodzie rozbijamy górę i dół jajka. Obieramy je z części skorupki. Jajko mocno chwytamy i dmuchamy w rozbitą część. Środek powinien sam wyskoczyć ze skorupki. Jednak ta metoda nie nadaje się w przypadku przygotowywaniu posiłku dla innych. Warto wiedzieć, jak najlepiej przygotowywać jajka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie; Beszamel; WP Kuchnia