Smakosze.pl Przepisy To ciasto będzie gotowe w 30 minut. Śnieżny puch smakuje jak marzenie
Fot. Anna Zyśk

To ciasto będzie gotowe w 30 minut. Śnieżny puch smakuje jak marzenie

16 stycznia 2025

Klimat nas nie rozpieszcza i choć wielu z nas tęskni za śniegiem zimą, dostajemy go z nieba zdecydowanie za mało. Rozwiązanie? Zrobić samodzielnie śnieżny puch. Ciasto o takiej nazwie proponuje nam Anna Zyśk.

Ciasto śnieżny puch

Ania Zyśk , autorka kanału jedz.pysznie na Instagramie, ma swój sposób na zimę. To ekspresowe ciasto to połączenie zaledwie kilku składników. W dosłownie kilku krokach przygotowujemy delikatny, jedwabisty deser .

Jego podstawą jest masa z bitej śmietany o owocowym posmaku. Do niej dokładamy podprażoną posypkę kokosową . Całość wymaga tylko kilku godzin w lodówce do stężenia, a przy tym – zero wysiłku czy wymaganych umiejętności kulinarnych.

Wzięli pod lupę pomidory z Lidla i Biedronki. Wyniki testu są jasne

Ciasto w 30 minut

Ania Zyśk, przygotowując swoje ciasto, używa galaretek cytrynowych . Zastosowanie produktu o innym smaku to sposób, by przygotowywać różne warianty podobnego ciasta. Reszta ważnych składników to twaróg z wiaderka i wiórki kokosowe.

Składniki

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 45 g cukru pudru
  • 100 g herbatników
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru
  • 15 g masła

Szybkie ciasto „śnieżny puch”

Krok 1 . W 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do stężenia.

galaretka

Krok 2 . W misie miksera ubijamy śmietanę, a następnie miksujemy ją partiami z serem z wiaderka.

bita śmietana

Krok 3 . Do masy serowej powoli dodajemy tężejącą galaretkę, ciągle miksując.

masa ciasta

Krok 4 . Formę do pieczenia wykładamy papierem, a następnie herbatnikami. Na nie wylewamy masę sernikową.

masa na herbatniki

Krok 5 . Na patelni rozpuszczamy masło. Dosypujemy cukier, a następnie wiórki kokosowe. Prażymy do zrumienienia.

kokos

Krok 6 . Wiórkami kokosowymi posypujemy ciasto i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.

posypka na ciasto

Zamówił kebaba i po pierwszym kęsie to poczuł. O takim dodatku nikt by nie pomyślał
Suszony tymianek nie tylko do obiadu. Zimą przyda się w domu jak nic innego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy