Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.01.2025 21:00

Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis

surówka z czerwonej kapusty
Fot. youtube.com/Damiankuchniaodkuchni

Wydawałoby się, że trudno odkryć od nowa surówkę z czerwonej kapusty. W końcu to jedna z tych potraw, na które przepis praktycznie zawiera się w nazwie. A jednak – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku, w dodatkach.

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to ceniony wariant tego popularnego warzywa. Badania wskazują, że jest bogatsza od innych, zwłaszcza jeśli chodzi o mikroelementy i właściwości przeciwutleniające. Ma ona nawet 10 razy więcej witaminy A niż jej biała koleżanka, wygrywa też ilością potasu, manganu, selenu, magnezu i żelaza.

Surówki są generalnie nieprzecenionym składnikiem naszej diety, ale surówka z czerwonej kapusty jest szczególnie warta uwagi. Zwłaszcza uwzględniając charakterystyczny smak tego warzywa. Sprawia on, że prócz samej kapusty nie potrzebujemy wiele więcej.

szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/Damiankuchniaodkuchni
Zaproponowała księdzu obiad podczas wizyty duszpasterskiej. Jego odpowiedź zwaliła ją z nóg

Surówka z ciekawym dressingiem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje w nim swój wariant dressingu surówki. Warto zwrócić uwagę, jak miód podbije smak czerwonej kapusty.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 60 ml oliwy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Surówka z kapusty z miodem

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odcedzamy i przenosimy do salaterki. Zalewamy sokiem z cytryny (można też użyć kwasku cytrynowego) i mieszamy dokładnie.

Do miski ścieramy na tarce o grubych okach jabłko. Cebulę kroimy w drobne pióra i dodajemy do surówki. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę.

Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód. Mieszamy do połączenia składników. Dressing wylewamy na surówkę, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

Wypróbuj też przepisy na szakszukę według Heni i tradycyjne pączki.

surówka
fot. Canva