Do surówki z kapusty dodaję łyżkę tego składnika. Kto choć raz spróbuje, prosi o przepis
Wydawałoby się, że trudno odkryć od nowa surówkę z czerwonej kapusty. W końcu to jedna z tych potraw, na które przepis praktycznie zawiera się w nazwie. A jednak – diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym przypadku, w dodatkach.
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to ceniony wariant tego popularnego warzywa. Badania wskazują, że jest bogatsza od innych, zwłaszcza jeśli chodzi o mikroelementy i właściwości przeciwutleniające. Ma ona nawet 10 razy więcej witaminy A niż jej biała koleżanka, wygrywa też ilością potasu, manganu, selenu, magnezu i żelaza.
Surówki są generalnie nieprzecenionym składnikiem naszej diety, ale surówka z czerwonej kapusty jest szczególnie warta uwagi. Zwłaszcza uwzględniając charakterystyczny smak tego warzywa. Sprawia on, że prócz samej kapusty nie potrzebujemy wiele więcej.
Zaproponowała księdzu obiad podczas wizyty duszpasterskiej. Jego odpowiedź zwaliła ją z nógSurówka z ciekawym dressingiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Damian – kuchnia od kuchni. Autor pokazuje w nim swój wariant dressingu surówki. Warto zwrócić uwagę, jak miód podbije smak czerwonej kapusty.
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 60 ml oliwy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
Surówka z kapusty z miodem
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odcedzamy i przenosimy do salaterki. Zalewamy sokiem z cytryny (można też użyć kwasku cytrynowego) i mieszamy dokładnie.
Do miski ścieramy na tarce o grubych okach jabłko. Cebulę kroimy w drobne pióra i dodajemy do surówki. Całość mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę, oliwę i miód. Mieszamy do połączenia składników. Dressing wylewamy na surówkę, mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.
Wypróbuj też przepisy na szakszukę według Heni i tradycyjne pączki.