To ciasto z makiem bije na głowę makowiec. W tym roku podam je na święta
Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Poznaj przepis na ciasto z makiem, które swoim wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Przygotowanie jest jeszcze prostsze i wystarczy poświecić tylko kilka chwil. Dowiedz się, jak je zrobić i przekonaj się sama, jakie jest pyszne.
Doskonałe ciasto na święta
Tradycją jest, że na święta przygotowuje się tradycyjny makowiec. Jest to związane z tym, że mak w przeszłości symbolizował bogactwo, a pojawienie się na świątecznym stole dań z jego dodatkiem zwiastuje domownikom dobrobyt w nadchodzącym roku. Na tegoroczne święta przygotuj ciasto lepsze niż makowiec.
Zachwyca nie tylko smakiem, ale też fantastycznym wyglądem. Co istotne z poniższym przepisem , zrobisz je bardzo łatwo i szybko, dzięki czemu zdążysz z przygotowaniem pozostałych dań wigilijnych.
Ciasto na święta lepsze niż makowiec
Choć ciasto składa się z maku, nie można nazywać go makowcem. Wszystko dlatego, że jest przygotowane w nieco inny sposób i z innych składników. W tradycyjnej wersji występuje ciasto drożdżowe, a w tym przepisie zastąpi je lekki biszkopt z dodatkiem maku. Na próżno szukać także masy makowej, bo w tym cieście jej rolę przejął lekki krem. Połączenie tych składników gwarantuje nie tylko doskonały smak ciasta, ale i jego wygląd. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Becia gotuje , który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 5 jajek
- 80 g + 60 g cukru
- 1 łyżeczka + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g + 80 g mąki typu 450
- 1 czubata łyżeczka + ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 80 g maku
- 200 ml herbaty z cytryną
- 350 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 100 ml ajerkoniaku
Przepis na ciasto z makiem lepsze niż klasyczny makowiec
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj składniki. Do drugiej miski wbij 3 biała białka i wsyp cukier. Za pomocą miksera ubij składniki na puszystą pianę. Dodaj do niej żółtka i połącz je za pomocą miksera.
Do masy wsyp wymieszane na początku sypkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj. Spód prostokątnej blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę i równomiernie rozprowadź. Piecz ją w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 20 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż.
Do miski wbij dwa białka i wsyp 60 gramów cukru. Ubij składniki na jednolitą masę. Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Do miski wsyp 80 gramów mąki, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj składniki i wsyp je do ubitych białek. Biszkopt rozprowadź w foremce i upiecz go ta samo, jak ten pierwszy.
Upieczony biszkopt nasącz herbatą z cytryną. Do miski przełóż serek mascarpone i wsyp cukier puder. Za pomocą miksera połącz składniki. Na koniec wlej ajerkoniak i ponownie połącz składniki za pomocą miksera. Krem wyłóż na posmarowany biszkopt i równo rozprowadź. Krem przykryj połówką biszkoptu z makiem. Wierzch nasącz herbatą i posmaruj odrobiną kremu. Z drugiej połówki wytnij foremką do pierniczków kształty i ułóż je na wierzchu. Wierzch możesz przyozdobić konfiturą i podawać po schłodzeniu.
Sprawdź także, gdzie w niedzielę handlową kupisz masło w niskiej cenie oraz dowiedz się, jak poprawnie mrozić pierogi .