To mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia. Robię je w mig z kilku składników, rodzina kłóci się o dokładki
Mam niezawodny przepis na ciasto bez pieczenia. Inspirowane jest znanym wypiekiem o nazwie metrowiec. Moja wersja jest szybka, pyszna i nie wymaga użycia piekarnika. Goście, którzy będą go kosztować oniemieją z zachwytu.
Ciasto bez pieczenia
Nazwa metrowiec pochodzi od sposobu, w jaki najłatwiej jest je przygotować z pojedynczych „modułów” – herbatników smarowanych kremem i doklejanych jeden do drugiego tak, że może ciągnąć się w nieskończoność. Jak na produkt z tak niewielu i tak prostych składników, jest jednak niezwykle efektowne i wygląda jak prosto z cukierni.
Właściwie wszystkie składniki tego ciasta są już w jakimś stopniu gotowe. Kiedy zabieramy się do pracy, zostaje nam więc połączyć je, a następnie ułożyć mozaikę herbatników przełożonych nadzieniem.
Ciasto metrowiec – prosty przepis
Natknąłem się niedawno na przepis na metrowiec na youtube'owym kanale Sprint Cooking i pomyślałem, że bardzo tam pasuje. Jest to bowiem w jakimś stopniu ciasto dla sprinterów, którzy szybko dążą do efektów.
Składniki
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- ½ kg herbatników – mogą być pół na pół białe i kakaowe
- puszka zagęszczonego mleka słodzonego
- łyżeczka aromatu waniliowego
- tabliczka mlecznej czekolady
- ok. 50 ml śmietany kremówki 30%
Ciasto "metrowiec" bez pieczenia
Masło wkładamy do kielicha miksera i napowietrzamy, by stało się puszyste . Dodajemy łyżeczkę aromatu waniliowego i stopniowo dodajemy mleko skondensowane, aż składniki połączą się w gładką masę .
Autorka kanału Sprint Cooking proponuje tu zamiennik w postaci kremu budyniowego – gęsty budyń przygotowany na osłodzonym mleku i wystudzony do temperatury pokojowej , także pomieszany z napowietrzonym masłem. Warunkiem jest tu, by masło i budyń miały tę samą temperaturę.
Gotowy krem rozsmarowujemy na herbatnikach i doklejamy jeden do drugiego, w rządkach po kilka w naczyniu o wysokich brzegach. Możemy nawet zrobić jedno długie ciasto, wtedy lepiej zasłuży na nazwę metrowiec (będzie je jednak znacznie trudniej schłodzić) . Nie zużywamy całego kremu – kiedy ciastka będą już ułożone, smarujemy od góry resztą kremu. Takie ciasto odstawiamy do stężenia w lodówce.
Kiedy to nastąpi, wyjmujemy je z folii i oblewamy polewą przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w śmietanie kremówce . Teraz należy po raz kolejny pozostawić ciasto w lodówce – najlepiej co najmniej na noc. Mimo że minęło dużo czasu, przepis był naprawdę szybki ! Telewizyjny celebryta wyśrubował ceny na sylwestrową noc . Od pewnego czasu robię mielone tylko z tego mięsa .