Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Zajrzałam do lodówki z rybami w Biedronce i mnie zatkało. Myślałam że to karp, prawda okazała się inna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.12.2023 08:34

Zajrzałam do lodówki z rybami w Biedronce i mnie zatkało. Myślałam że to karp, prawda okazała się inna

Biedronka
East News/Arkadiusz Ziolek

Karp najczęściej jest jadany podczas wieczerzy wigilijnej. W jego poszukiwaniu wybrałam się do Biedronki i w lodówce znalazłam rybę, która była niemal identyczna jak karp. Jednak prawda okazała się zupełnie inna. Tę smaczną rybę podobną do karpia można kupić w promocyjnej cenie w Biedronce.

To nie karp, to leszcz!

Czy rozglądacie się powoli za karpiami? Ja już to robię. Dlatego wybrałam się do Biedronki i zajrzałam do lodówki, jak sądziłam, pełnej właśnie tych ryb. Jednak okazało się, że to wcale nie są karpie. W lodówce były leszcze, które są do nich podobne.

Leszcze należą do rodziny karpiowatych i są bardzo smaczne. Pod wieloma względami przypominają też karpie. Leszcze są rybami, które poławia się najczęściej w Polsce. Teraz można kupić je w Biedronce w okazyjnej cenie. Promocja na leszcze obowiązuje od 14 do 20 grudnia. W tym czasie te ryby kupimy za 34,90 zł/kg. 

leszcze
Canva/kostik2photo
Czy w Wigilię katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno, niektórzy mogą być zdziwieni

Kup leszcza na Wigilię

Leszcz dostarczy nam solidnej porcji białka, witamin i kwasów omega-3. Ta ryba jest dość tłusta i bardzo smaczna. Nadaje się do wędzenia, smażenia, pieczenie, gotowania, czy marynowania. Żyje w słodkiej wodzie, a jej mięso jest bardzo delikatne. 

Ma też tendencje do rozpadania się. Ten krewny karpia rośnie nawet do 60 cm i lubi pływać przy mulistym dnie. Zwyczaje ma takie jak karp. Leszcz bogaty jest w witaminy: A, B, D, E i PP. Jedzenie tej ryby wspiera układ sercowo-naczyniowy, normalizuje ciśnienie krwi i pozytywnie działa na naszą odporność. 

Co zrobić z leszcza na Wigilię?

Warto wiedzieć, w jaki sposób wybrać świeżego leszcza. Taka ryba ma błyszczącą powierzchnię skóry, przyjemny zapach, wilgotne płetwy, wypukłe i błyszczące oczy. Charakteryzuje się też jędrnym mięsem, a po jego dotknięciu nie pozostaje w mięsie wgłębienie. Leszcz zawiera bardzo dużo ości drobnych ości. 

Żeby zmiękły i nie przeszkadzały w jedzeniu, można moczyć rybę kilka dni w occie. Leszcza możemy upiec lub usmażyć. Warto doprawić go czosnkiem, sokiem z cytryny, liściem laurowym lub rozmarynem. Możemy zrobić też leszcza w occie lub podać z warzywami. Pisaliśmy o tym, jak przygotować warstwową sałatkę na święta. Radziliśmy też, co zrobić z nadmiarem śledzi po świętach. 

leszcz
Canva/Langan

Źródło: dlahandlu.pl