Smakosze.pl Przepisy To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka z kapusty do słoików to doskonały dodatek do obiadu. Jej smak zachwyci każdego domownika, a w do tego poproszą, abyś robiła ją znacznie częściej. Poznaj przepis, a przygotujesz fantastyczne uzupełnienie do wielu dań.

Doskonała surówka z kapusty na zimę

Surówka jest nieodłącznym dodatkiem każdego obiadu. Jej przygotowanie nie musi być trudne i zajmować wiele czasu. Właśnie taka jest surówka z kapusty do słoików, na którą przepis przedstawimy ci w dalszej części artykułu.

Podana na obiad zachwyci wszystkich swoich smakiem, a w dodatku zamieni zwykłe danie w prawdziwą ucztę. Dlatego nie zastanawiaj się, czy warto ją zrobić, tylko wypróbuj przepis i o wyjątkowym smaku przekonaj się sama.

kapusta.jpg
Fot. Canva/victorass88
Najprostszy sernik na świecie. Zrobisz go z 2 składników

Surówka z kilku składników

Surówka składa się przede wszystkim z kapusty, ale do pełnie smaku potrzebne będą także inne składniki. Potrzebna będzie między innymi marchew oraz produkty na zalewę. Potrzebnych składników jest całkiem sporo, ale nie kosztują one zbyt wiele, więc przysmak przyrządzisz za grosze. Niezbędne składniki wraz z proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • pieprz
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki octu

Surówka z kapusty do słoików - przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od posiekania umytej kapusty. Marchewki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Papryki umyj i przekrój na pół. Pozbądź się z nich gniazd nasiennych, a następnie pokrój w cienkie paski.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wszystkie produkty umieść w misce, zasyp je solą i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej olej oraz ocet. Wsyp cukier i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, zalewa będzie gotowa.

Warzywa w misce zalej zalewą i przypraw pieprzem. Wymieszaj składniki i odstaw je na godzinę. Surówkę przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj ją przez 15 minut, a na pewno wytrzyma do zimy.

Sprawdź także przepis na pyszny sernik oraz dowiedz się, jakich jajek nie kupować .

surówka kapusty.jpg
Fot. Canva/AndreySt
Zeskanuj kartę Moja Biedronka przy kasie, a dostaniesz duży rabat. Dziś zakupy zrobisz za pół darmo
Podczas grzybobrania patrz w górę. Trik grzybiarzy na pełne kosze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy