Nikt nie kończy na jednym kawałku. Gotowany sernik krówka jest hitem w moim domu
Sernik krówka dla wielu jest lepszy niż ten w klasycznym wydaniu. Ciasto z tym przepisem przygotujesz zupełnie inaczej i co ważne, zrobisz to zdecydowanie łatwiej. Smak i wygląd ciasta zaskoczy każdego.
Sernik krówka zasmakuje każdemu
Sernik krówka to znana odmiana klasycznego ciasta z twarogu. Przygotowanie tego ciasta z przepisu zdecydowanie różni się od sposobu, który możesz znać. Chodzi przede wszystkim o to, że ten sernik przygotujesz bez pieczenia. Wysoka temperatura piekarnika okaże się zbędna, ponieważ jest to gotowany sernik.
Zaskoczony? My też na początku byliśmy, ale ten sernik bez pieczenia z kajmakiem po prostu rozpływa się w ustach. Podany na deser zachwyci rodzinę tak bardzo, że będziesz przygotowywała go bardzo często. Przepis oraz potrzebne składniki umieściliśmy w dalszej części artykułu.
Pij jesienią zamiast porannej kawy. Napój dodaje energii, poprawia pamięć i wzmacnia serceSernik bez pieczenia z kajmakiem zrobisz z kilku składników
Gotowany sernik ma także tę zaletę, że przygotujesz go z kilku tanich składników. Do tych najważniejszych należy przede wszystkim masowa kajmakowa, twaróg oraz słone krakersy. Niezbędne są także inne produkty, które nie kosztują wiele, a w dodatku wiele z nich możesz mieć w swojej kuchni.
Przekonasz się o tym, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Pamiętaj, że każdy składnik jest tak samo ważny, więc niczego nie można pominąć. Przepis oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mąż przy garach, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 100 ml mleka
- 200 g masła
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 4 jajka
- 300 g słonych krakersów
- 400 g kajmaku
- 100 g orzechów włoskich
Przepis na sernik krówka
Przygotowanie ciasta rozpocznij od wyłożenia prostokątnej foremki papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż krakersy, a następnie przykryj je 200 gramami masy kajmakowej i równomiernie ją rozprowadź. Przykryj ją kolejną warstwą krakersów.
Do miski wlej mleko oraz wsyp skrobię ziemniaczaną. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. W garnku rozpuść masło, a następnie wsyp cukier puder. Mieszaj składniki, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj twaróg i połącz go w jednolitą masę. Zmniejsz ogień i wlej pastę waniliową. Wbij jajka i ponownie wymieszaj składniki w jednolitą masę.
Gdy masa zgęstnieje, wlej mleko z mąką. Całość gotuj przez 5 minut, mieszając. Połowę masy serowej wyłóż na krakersy i równo rozprowadź. Ułóż kolejną warstwę z krakersów i przykryj ją masą z sera. Ponownie ułóż krakersy i zalej je masą z kajmaku. Wierzch ozdób drobno posiekanymi orzechami włoskimi i umieść ciasto w lodówce na całą noc. Gotowy sernik krówka krój na kawałki i podawaj na deser.
Sprawdź także, czym zastąpić kawę oraz wypróbuj przepis na puszystą jajecznicę.
Źródło: YouTube/Mąż przy garach