To najgorszy błąd podczas robienia wydmuszek. Pisanki wyjdą do niczego
Oto garść porad, które pozwolą osiągnąć idealną wydmuszkę. Przy dobrym postępowaniu pisanka będzie miała małe, foremne i dyskretne otwory. Odpowiednio przygotowana, wydmuszka będzie cieszyć oko długi czas. A z jej zawartości przygotujemy świetną, pozbawioną skorupek jajecznicę lub ciasto.
Wydmuszki doskonałe
Wydmuszka to najlepszy sposób na pisanki na święta . Choć delikatna, i tak jest bardziej trwała niż barwione gotowane (lub – o zgrozo nie – jajko). Jeśli przygotujemy z niej piękną dekorację świąteczną, zostanie z nami na lata.
Jednak idealna wydmuszka wymaga dużej dokładności, delikatności i jednocześnie zdecydowania ruchów. Choć wszystko wydaje się proste – zrobić dziurkę i wydmuchać jajko – w rzeczywistości nie do końca takie jest. Łatwo przygotować wydmuszkę z dobrymi instrukcjami krok po kroku.

Jak zrobić wydmuszkę
Dziwnie pisać przepis na danie, w którym jadalny składnik traktowany jest jako odpad. Jednak to, co proponujemy, jest właśnie przepisem, jak zrobić wydmuszkę. Zaopatrujemy się więc w białe jajka (ładniej wyjdą na nich kolory) i do dzieła .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ilustracje pochodzą z kanału Practically Functional. Jego autorka wykazuje się niezwykłą delikatnością, a cały efekt osiąga praktycznie tylko szpilką. Zauważa jednak słusznie, by operację prowadzić nad miseczką, na wszelki wypadek, gdyby coś poszło nie tak.

Wydmuszki jajek
Jajka myjemy i przelewamy szybko wrzątkiem , by pozbyć się bakterii ze skorupki. Odstawiamy je do wysuszenia. Tu dochodzimy do ważnego, a często pomijanego kroku. To duży błąd, który może sprawić, że wydmuszki będą do wyrzucenia.
Na końcówki jajek naklejamy taśmę klejącą . Może to być zwykła przezroczysta taśma biurowa albo mały skrawek taśmy remontowej. Byle nie była zbyt odporna ani niezbyt gruba – będziemy musieli się przez nią przebić szpilką. Dzięki temu otworki będą małe, a delikatna skorupka nie ukruszy się przez naszą nieuwagę.
Szpilką przebijamy się przez skorupkę. Siłę należy stosować z wyczuciem, raczej równomiernym naciskiem niż jednorazowym uderzeniem. Taśma pomoże powstrzymać skorupkę przed kruszeniem się na bokach.
Małą dziurkę powiększamy, pracując szpilką na boki . Potrzebujemy z góry dziurkę o średnicy zaledwie milimetra. Z dołu dziurkę powiększamy na szerokość wykałaczki lub szpadki do szaszłyków.

Szpikulec wkładamy dość głęboko, by przebić żółtko. Następnie palcami zatykamy otwory i wstrząsamy jajkiem dokładnie, by możliwie wymieszać jego zawartość. Po kilkunastu sekundach delikatnie zdejmujemy taśmę i wydmuchujemy jajko do miski .
Pisanki namaczamy na kilkanaście minut w wodzie z płynem do zmywania. Następnie płuczemy dokładnie. Odstawiamy do wysuszenia i na koniec dekorujemy.
Po udekorowaniu pisankę można nawlec na podwójnie złożoną wstążkę, blokując ją kokardą u dołu. Tak przygotowaną wydmuszkę można powiesić jako ozdobę . Dobrze wyczyszczone pisanki można przechowywać w nieskończoność bez obawy, że się rozbiją i zanieczyszczą szafkę zapachem pozostałości jajka.
Wypróbuj też sposoby na niezwykłe pisanki i pastę rybno-jajeczną .
