Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Ten wielkanocny trik to rewelacja

Już za chwilę będziemy obchodzić najważniejsze święto w kościele katolickim. W Wielkanoc, oprócz tradycyjnych dań, nie może zabraknąć również jajek. Jajka są bowiem symbolem nowego początku, odrodzenia i życia. Przed świętami namocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej.
Te jajka będą hitem Wielkanocy
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już 19 kwietnia wszyscy będziemy uczestniczyć w święceniu pokarmów w koszyczkach, by w Wielką Niedzielę święconką rozpocząć uroczyste śniadanie. Zarówno w koszyku, jak i na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek.
Jajka zwykle barwimy w łupinach cebuli, w soku z buraków lub szpinaku. Wiele osób wykorzystuje również barwniki spożywcze. Patenty te są proste i dają piękny efekt. Mało kto jednak wie, że i bez talentu artystycznego możemy w prosty sposób przygotować przepiękne pisanki na Wielkanoc.
Trik na barwienie jajek przy pomocy ryżu mam od Ani Zyśk. Znana vlogerka kulinarna na swoim kanale jedz.pysznie na Instagramie dzieli się zarówno przepisami, jak i poradami kulinarnymi. Znajdziemy tam wiele inspiracji na proste, aczkolwiek wyśmienite dania główne, zupy, desery i ciasta.
Na Wielkanoc upiekę takie ciasteczka. Słodkie nadzienie zachwyci wszystkichTe pisanki zachwycą całą rodzinę!
Do przygotowania farbowanych jajek, oprócz podstawowych składników, takich jak łupiny z cebuli, czy ryż, będziemy potrzebować również gazy i kilku gumek recepturek. Zamiast łupin możemy wykorzystać również buraki, szpinak lub barwniki spożywcze. Ważne, by zawsze dodawać niewielką ilość octu. Produkt wzmocni kolor i sprawi, że jajka będą po prostu ładniejsze.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 6 jajek
- 3 cebule
- surowy ryż
- 10 ml octu (do dodania do gotowania jajek)
- 1 litr wody
- olej roślinny do nabłyszczenia
- gaza
- gumki recepturki
Jak przygotować efektowne pisanki?
Krok 1. Namoczone w wodzie jajka obtocz w ryżu tak, by ziarna przykleiły się do skorupki.

Krok 2. Każde jajko zawiń w gazę i zwiąż gumką recepturką.

Krok 3. Cebule obierz z łupinek. Łupiny przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wlej ocet.

Krok 4. Włóż jajka tak, by całkowicie były przykryte wodą. Gotuj 10 minut od momentu wrzenia.

Krok 5. Ugotowane jajka wyjmij, ostudź, a następnie zdejmij gazę.

Krok 6. Przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym w oleju. Pisanki gotowe!
Jeśli szukasz inspiracji na piękne, malowane jajka na Wielkanoc, polecamy jajka marmurkowe oraz czarne pisanki. Będą hitem na świątecznym stole.






































