Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Skórki z awokado to nie odpad. Wiosną koniecznie je wykorzystaj
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.03.2025 18:20

Skórki z awokado to nie odpad. Wiosną koniecznie je wykorzystaj

awokado
Fot. Canva/Kondor73

Awokado jest pysznym dodatkiem do sałatek i past kanapkowych. Mało kto wie jednak, że i skórki możemy wykorzystać w doskonały sposób. Zwłaszcza teraz, gdy wiosna zbliża się wielkimi krokami. 

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado nie bez przyczyny zaliczane jest najzdrowszej żywności. Jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, kwasu foliowego. W awokado znajdziemy także duże ilości wapnia, witamin z grupy B, witaminę A, C, E, H i K.

Mimo, iż awokado zawiera duże ilości tłuszczu, są to tłuszcze wielonienasycone. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także wspomagają cały układ krążenia. Badania wykazują, że wprowadzenie awokado do diety znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia i miażdżycy. To właśnie dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Nie tylko sam miąższ jest niezwykle zdrowy. Wykorzystajmy również skórki z awokado w naszych domach. O tej porze roku przydadzą się jak nic innego!

sałątka z awokado.jpg
Fot. Canva
Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Ten wielkanocny trik to rewelacja

Skórki z awokado przydadzą się wiosną!

Wiosną rozpoczynamy prace ogrodowe. Więcej uwagi poświęcamy również naszym kwiatom doniczkowym. O tej porze roku pod każdą roślinę warto włożyć pokrojone skórki z awokado i przykryć wierzchnią warstwą gleby.

Dalsza część tekstu pod filmem

Zawarte w nich składniki odżywcze wzmocnią korzenie, łodygi i liście. Naturalnie pobudzą roślinę do wzrostu. Skórki z awokado doskonale sprawdzą się pod każde krzewy i kwiaty bez względu na odczyn gleby, jaki preferują. Stopniowo będą uwalniać składniki, których rośliny po zimie potrzebują. Na tym jednak zastosowanie skórek z owoców się nie kończy.

monstera.jpg
Fot. Canva

Zadbaj o kondycję skóry po zimie

Skórki z awokado to także doskonały dodatek do domowych peelingów i maseczek. Wystarczy, że ze skórek zbierzemy łyżeczką miąższ, a następnie wymieszamy go np. z miodem lub fusami po kawie. Domowa maseczka z awokado i miodu wzmacnia barierę ochronną skóry twarzy. Odżywia ją po zimie, a także doskonale ujędrnia i nawilża.

Miąższ z awokado wymieszany z fusami po kawie to doskonały peeling. Kawa działa złuszcza martwy naskórek i działa antycellulitowo. Awokado rewelacyjnie nawilża. Skóra po takiej kąpieli jest odżywiona, nawilżona i ujędrniona.

Sprawdź również, dlaczego siemię lniane może zaszkodzić. W tym artykule wyjaśniamy także, jak wykorzystać fusy po kawie. 

awokado.jpg
Fot. Canva