Smakosze.pl Produkty To najgorszy możliwy olej do smażenia. W polskich kuchniach wciąż zużywany jest litrami
Fot. Canva/Africa images

To najgorszy możliwy olej do smażenia. W polskich kuchniach wciąż zużywany jest litrami

21 sierpnia 2024

Oleju używamy na potęgę. Smażymy na nim mięsa, ryby i inne smakołyki. Niestety olej, który tak bardzo lubi wielu z nas, na patelni może zamienić się w truciznę. Jaki jest najgorszy olej do smażenia? Wyjaśniamy to w tym artykule.

Olej, który szkodzi zdrowiu

Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez oleju . Często i chętnie z niego korzystamy w kuchni. Smażymy kotlety, ryby, mięsiwa, czy warzywa. Oleju używamy litry, jednak nie zawsze sięgamy po ten odpowiedni. Niestety w Polsce powodzeniem cieszy się olej, który pod wpływem temperatury może stać się trucizną .

Bywa on nagminnie używany w kuchni. Niedrogi i łatwo dostępny produkt bardziej szkodzi, dlatego zachęcamy, by smażyć tylko na odpowiednich produktach. Jaki olej jest najgorszy do smażenia? Wyjaśniamy to poniżej. Zajrzyjmy do szafki w kuchni. Może nieświadomie korzystamy z tego najgorszego oleju do smażenia .

olej
Fot. Canva/Octavian Grigorescu Images
Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto

Jaki jest najgorszy olej do smażenia?

Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny, prawie tak samo, jak olej rzepakowy . Sięgamy po niego, bo wyróżnia się przystępną ceną i łatwo go nabyć. Niestety nie nadaje się do smażenia. Olej słonecznikowy po podgrzaniu zamienia się w truciznę . Już przy osiągnieciu temperatury 100 stopni Celsjusza wydziela szkodliwe substancje.

Wszystko przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W wysokich temperaturach ulegają one rozpadowi . Olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia. Podczas rozpadu tłuszczów powstaje glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Olej traci swoje cenne właściwości i staje się niebezpieczny. Może uwalniać rakotwórczy aldehyd . Naukowcy z Oxfordu są zdania, że potrawy usmażone na oleju słonecznikowym aż 200-krotnie przekraczają dopuszczalne normy szkodliwych związków.

Na jakim oleju smażyć?

Warto zaznaczyć, że olej słonecznikowy znakomicie nadaje się potraw na zimno. Sprawdzi się w sałatkach, surówkach i dressingach . Natomiast zapomnijmy o smażeniu na tym oleju. Na patelnię wlewajmy olej rzepakowy lub wysokooleinowe odmiany oleju słonecznikowego.

Do smażenia świetnie nadaje się też oliwa z oliwek. Jednak smażenia samo w sobie nie jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Jeśli musimy smażyć, róbmy to krótko . Nie przypalajmy potraw i nie używajmy ponownie tego samego oleju. Lepiej dania upiec lub ugotować, na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane pałki kurczaka z rozmarynem. Informowaliśmy, co dzieje się z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy.

olej
Fot. Canva/pixelshot

Źródło: zywienie.medonet.pl

Biedronka rozdaje mięso mielone za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek
Kroję pomidory, sypię przyprawy i wrzucam do piekarnika. To hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy