To najgorszy możliwy olej do smażenia. W polskich kuchniach wciąż zużywany jest litrami
Oleju używamy na potęgę. Smażymy na nim mięsa, ryby i inne smakołyki. Niestety olej, który tak bardzo lubi wielu z nas, na patelni może zamienić się w truciznę. Jaki jest najgorszy olej do smażenia? Wyjaśniamy to w tym artykule.
Olej, który szkodzi zdrowiu
Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez oleju . Często i chętnie z niego korzystamy w kuchni. Smażymy kotlety, ryby, mięsiwa, czy warzywa. Oleju używamy litry, jednak nie zawsze sięgamy po ten odpowiedni. Niestety w Polsce powodzeniem cieszy się olej, który pod wpływem temperatury może stać się trucizną .
Bywa on nagminnie używany w kuchni. Niedrogi i łatwo dostępny produkt bardziej szkodzi, dlatego zachęcamy, by smażyć tylko na odpowiednich produktach. Jaki olej jest najgorszy do smażenia? Wyjaśniamy to poniżej. Zajrzyjmy do szafki w kuchni. Może nieświadomie korzystamy z tego najgorszego oleju do smażenia .
Jaki jest najgorszy olej do smażenia?
Olej słonecznikowy jest niezwykle popularny, prawie tak samo, jak olej rzepakowy . Sięgamy po niego, bo wyróżnia się przystępną ceną i łatwo go nabyć. Niestety nie nadaje się do smażenia. Olej słonecznikowy po podgrzaniu zamienia się w truciznę . Już przy osiągnieciu temperatury 100 stopni Celsjusza wydziela szkodliwe substancje.
Wszystko przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W wysokich temperaturach ulegają one rozpadowi . Olej słonecznikowy ma niską temperaturę dymienia. Podczas rozpadu tłuszczów powstaje glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Olej traci swoje cenne właściwości i staje się niebezpieczny. Może uwalniać rakotwórczy aldehyd . Naukowcy z Oxfordu są zdania, że potrawy usmażone na oleju słonecznikowym aż 200-krotnie przekraczają dopuszczalne normy szkodliwych związków.
Na jakim oleju smażyć?
Warto zaznaczyć, że olej słonecznikowy znakomicie nadaje się potraw na zimno. Sprawdzi się w sałatkach, surówkach i dressingach . Natomiast zapomnijmy o smażeniu na tym oleju. Na patelnię wlewajmy olej rzepakowy lub wysokooleinowe odmiany oleju słonecznikowego.
Do smażenia świetnie nadaje się też oliwa z oliwek. Jednak smażenia samo w sobie nie jest najlepszym wyborem dla naszego zdrowia. Jeśli musimy smażyć, róbmy to krótko . Nie przypalajmy potraw i nie używajmy ponownie tego samego oleju. Lepiej dania upiec lub ugotować, na pewno wyjdzie nam to na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekane pałki kurczaka z rozmarynem. Informowaliśmy, co dzieje się z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy.
Źródło: zywienie.medonet.pl