Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.08.2024 19:00

Pokrój śliwki, wrzuć na patelnię i zalej tą masą. Ostatnio to moje ulubione ciasto

śliwki zalane masą na ciasto
fot. YouTube/Leckere Wochentage

Jakie ciasto przygotować na dzisiaj? Nie zastanawiaj się nad tym dłużej. Poznaj przepis i przygotuj deser ze śliwkami. Połączeni tego owocu z ciastem, nigdy nie przyniosło tak rewelacyjnych efektów. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je przygotować. 

Ciasto idealne na deser

Polacy kochają słodkie przekąski. Ich smak doceniamy szczególnie latem, kiedy ciasto można przygotować z sezonowych owoców. Obecnie trwa sezon na śliwki, a to dobra motywacja, aby poznać przepis na ciasto.

Szczególnie na to, ponieważ jego przygotowanie jest bajecznie łatwe, a smak nieziemski. Ciasto zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Będziesz musiała piec je znacznie częściej, bo rodzina ciągle będzie się o nie domagała. Przepis na deser znajdziesz w dalszej części artykułu. 

masa na ciasto.jpg
fot. YouTube/Leckere Wochentage
Biedronka rozdaje mięso mielone za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek

Śliwki i kilka dodatków

Ciasto ma również zaletę w postaci tego, że do jego przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Smak nadają mu przede wszystkim odpowiednio przygotowanie śliwki, o tym, jak je zrobić, dowiesz się z przepisu. Oprócz owocu potrzebne są składniki na samą masę na ciasto. Składniki umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie i bierzmy się za przygotowanie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Leckere Wochentage, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 5 dużych śliwek
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 150 mąki
  • 30 ml oleju
  • masło
  • cukier puder

Przepis na ciasto ze śliwkami

Do miski wbij jajko. Wsyp cukier i za pomocą trzepaczki utrzyj składniki. Dodaj jogurt grecki i za pomocą mieszania połącz składniki. Wsyp proszek do pieczenia oraz mąkę. Wlej olej i ponownie wymieszaj całość na jednolitą i gładką masę.

Śliwki dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół. Pozbądź się z nich pestki i pokrój w paski o grubości pół centymetra. Na patelni rozpuść odrobinę masła. Dodaj śliwki i podsmaż je z każdej strony. 

Gdy się zarumienią, rozłóż je na powierzchni patelni i zalej masą. Ciasto smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie obróć je i w ten sam sposób smaż je przez kolejne 15 minut. Przestudzone ciasto przyozdób cukrem pudrem i gotowe.

Sprawdź także, jaką szarlotkę przygotować oraz poznaj przepis na placki lepsze niż racuchy

ciasto śliwki.jpg
fot. YouTube/Leckere Wochentage