Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.08.2024 17:42

Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy herbatę z pokrzywy? Mało kto ma świadomość

herbata z pokrzywy
Fot. Canva/jirkajec

Jeden z najpowszechniejszych polskich chwastów jest zdrowotną bombą o niezwykłych właściwościach. Warto regularnie wracać do herbaty z pokrzyw. Dzięki niej niskim kosztem można zagwarantować sobie poprawę zdrowia.

Jadalna pokrzywa

Pokrzywa rośnie na naszych polach, łąkach i w lasach w takiej obfitości, że niektórzy uważają, że jest jej aż za dużo. Nie lubimy jej, bo pod liśćmi pokrzywy czają się włoski z pęcherzykami kwasu mrówkowego, który nieprzyjemnie drażni naszą skórę. A jednak – co zrobilibyśmy bez tego niezwykłego zielska?

Oto, czego na pewno byśmy nie zrobili: naparu, zup ani sałatek. Odkrycie, że pokrzywa jest jadalna i jak rozbroić jej porażający jad, wymagało zapewne odwagi. Ale kiedy już to mamy, jesteśmy bogatsi o nowy smak. Zwłaszcza że pokrzywa – w przeciwieństwie do wielu innych jadanych przez nas chwastów, ma bardzo ciekawy i niepowtarzalny aromat.

krzew pokrzywy
Fot. Canva
Malinowa chmurka bez pieczenia znika tego samego dnia. Wszystko przez 1 składnik

Zdrowa herbata z pokrzyw

Dziś najpopularniejszą formą, w jakiej spożywamy pokrzywę, jest herbata. Wrzątkiem można zalać świeże liście albo susz domowy czy kupiony w sklepie zielarskim. Czy warto? Jak najbardziej. Pokrzywa ma bowiem wiele niezwykłych właściwości.

Po pierwsze, pokrzywa jest źródłem witamin B, C i K w naszej diecie. Poprawia więc krzepliwość krwi i gojenie ran. Prócz witamin ma też minerały. Dzięki niej uzupełniamy żelazo, jod, fosfor, magnez, potas i wapń. Napar z pokrzywy jest więc wsparciem choćby w leczeniu anemii i gojeniu niewielkich ran.

Pokrzywa i jej niezwykłe właściwości

Dodatkowo pokrzywa pomaga zwalczać infekcje (a także poprawia odporność organizmu) dzięki glikozydom flawonoidowym. Łagodzi bóle stawów, reumatyczne, urazów sportowych czy te związane ze zwyrodnieniami. Reguluje też pracę gruczołów, układu trawiennego i wydalniczego – działa moczopędnie, zapobiega problemom z prostatą, pomaga regulować poziom cholesterolu. Co ciekawe, jej składniki będące pochodnymi tyrozyny mają właściwości przeciwhistaminowe. Oznacza to, że pomagają zwalczyć objawy alergii – katar, zapalenie spojówek, nieżyt nosa czy, nomen omen, pokrzywkę.

Pokrzywę wykorzystuje się także w kosmetyce. Znamy przecież szampony czy odżywki pokrzywowe. Ale także picie naparu z tej rośliny pomaga poprawić kondycję włosów i paznokci i zadbać o skórę. Warto pamiętać, że świeże liście pokrzywy mają więcej właściwości niż ususzone. Pokrzywę zbieramy więc – zwłaszcza jej młode liście – a następnie rozbrajamy z piekącego kwasu, przeciągając po liściach w rękawiczkach. Samo zalanie liści wrzątkiem też pomaga pozbyć się szczypania.

Wypróbuj też przepis na racuchy z serkiem wiejskim i poznaj kluczowy składnik aromatycznego rosołu.

siekanie pokrzywy
Fot. Canva