Smakosze.pl Przepisy To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Ten smak to mistrzostwo świata
Fot. youtube.com/orchideli

To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Ten smak to mistrzostwo świata

14 marca 2025

Można wyobrazić sobie babkę bez Wielkiejnocy, ale nie można wyobrazić sobie Wielkiejnocy bez babki. Dlatego gromadzimy przepisy na ten klasyczny świąteczny wypiek. Oto jeden z najlepszych.

Klasyczna babka wielkanocna

Przywykliśmy do tego, że baba wielkanocna z prawdziwego zdarzenia musi być ciastem drożdżowym . Oczywiście, tego typu wypiek to ukoronowanie wielkanocnego stołu, a przy okazji cukierniczych umiejętności kucharza. Jednak nie zawsze trzeba porywać się na takie wyczyny.

Babka wypieczona na proszku do pieczenia może być – i jest – także pysznym ciastem. A przy tym jest naprawdę ekspresowa. Dziś, kiedy nie zawsze mamy tyle komfortu, by całymi dniami przygotowywać wielkanocne śniadanie, jest to niezwykły atut.

baba w formie
Fot. youtube.com/orchideli
Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha

Babka wielkanocna bez drożdży

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Babkę można oczywiście urozmaicić – zwłaszcza bakaliami. Te tradycyjne dla wielkanocnych deserów dodatki nie przeszkodzą w niczym wyrastaniu ciasta.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Masło i bułka tarta do formy
  • Opcjonalnie: dwie garści bakalii
miksowanie masła
Fot. youtube.com/orchideli

Ciasto na Wielkanoc

Miękkie masło w mikserze ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wybijamy jajka i dodajemy po jednym, miksując dokładnie po każdym z nich. Wmiksowujemy też aromat waniliowy.

Mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do kremu . Mieszamy wszystko energicznie do dokładnego połączenia składników. Jeśli chcemy dodać do ciasta dodatki, robimy to na tym etapie.

mieszanie ciasta
Fot. youtube.com/orchideli

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez ok. godziny – do suchego patyczka . Po wyjęciu wyrównujemy wierzch ciasta , odwracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjnego mazurka i ciasteczka bez piekarnika .

dekorowanie baby
Fot. youtube.com/orchideli
Taką zapiekankę robię na obiad w piątek. Smakuje lepiej niż mięso
Piątkowe rabaty w Biedronce. Dziś od razu naliczają się przy kasie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy