To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Ten smak to mistrzostwo świata
Można wyobrazić sobie babkę bez Wielkiejnocy, ale nie można wyobrazić sobie Wielkiejnocy bez babki. Dlatego gromadzimy przepisy na ten klasyczny świąteczny wypiek. Oto jeden z najlepszych.
Klasyczna babka wielkanocna
Przywykliśmy do tego, że baba wielkanocna z prawdziwego zdarzenia musi być ciastem drożdżowym . Oczywiście, tego typu wypiek to ukoronowanie wielkanocnego stołu, a przy okazji cukierniczych umiejętności kucharza. Jednak nie zawsze trzeba porywać się na takie wyczyny.
Babka wypieczona na proszku do pieczenia może być – i jest – także pysznym ciastem. A przy tym jest naprawdę ekspresowa. Dziś, kiedy nie zawsze mamy tyle komfortu, by całymi dniami przygotowywać wielkanocne śniadanie, jest to niezwykły atut.

Babka wielkanocna bez drożdży
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Babkę można oczywiście urozmaicić – zwłaszcza bakaliami. Te tradycyjne dla wielkanocnych deserów dodatki nie przeszkodzą w niczym wyrastaniu ciasta.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 125 g maki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Masło i bułka tarta do formy
- Opcjonalnie: dwie garści bakalii

Ciasto na Wielkanoc
Miękkie masło w mikserze ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wybijamy jajka i dodajemy po jednym, miksując dokładnie po każdym z nich. Wmiksowujemy też aromat waniliowy.
Mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do kremu . Mieszamy wszystko energicznie do dokładnego połączenia składników. Jeśli chcemy dodać do ciasta dodatki, robimy to na tym etapie.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Pieczemy przez ok. godziny – do suchego patyczka . Po wyjęciu wyrównujemy wierzch ciasta , odwracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjnego mazurka i ciasteczka bez piekarnika .
