Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha

Takie nadziewane pieczarki to doskonała przystawka albo przekąska na wieczór. Są niewielkie, w sam raz na jeden kęs, szybkie w przygotowaniu, a przy tym dość niecodzienne. Można przygotować je na patelni, ale to przepis wprost stworzony do air fryera.
Pieczarki z air fryera
Frytownice beztłuszczowe, czyli air fryery, popularyzują się na dobre. I słusznie – szybkie i wydajne energetycznie pieczenie to dobry krok w stronę mniej kalorycznych i zdrowszych posiłków. A przy tym świetne pole do eksperymentów kulinarnych.
Za takowy można uznać te faszerowane pieczarki. Przygotowane w air fryerze, zachowują sprężystość i soczystość. Zaś proste dodatki zmieniają je w ucztę dla podniebienia.

Pieczarki z mięsem mielonym
Ilustracje do tego szybkiego przepisu pochodzą z kanału Rosario Cooking, który używa nieco innych składników. Kiedy już raz spróbujemy podobnej przekąski, warto eksperymentować z dodatkami. Można też pomyśleć o takiej przekąsce jak o zapiekance, która pozwala wykorzystać resztki z lodówki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 8-10 dużych pieczarek
- 100 g startej mozzarelli
- 200 g mięsa mielonego
- Do panierowania: jajko, mąka, bułka tarta
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, kmin rzymski
- Oliwa lub olej

Szybki przepis z air fryera
Z pieczarek oddzielamy kapelusze. Wydrążamy nieco miąższu w miejscu po nóżkach. Te ostatnie można wykorzystać je w innym przepisie.
Startą mozzarellę przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Nakładamy ją do kapeluszy pieczarek. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i roztartym kminem rzymskim.

Z porcji mięsa formujemy kulki, układamy je na serze i rolujemy, by nadać całości kształt kuli. Na talerzyki wysypujemy mąkę i bułkę tartą, rozbijamy jajko. Kulki panierujemy i układamy w pojemniku air fryera.
Pieczarki skrapiamy lekko oliwą (najlepiej za pomocą spryskiwacza). Ustawiamy temperaturę na 180 stopni. Przekąskę smażymy przez ok. 20 minut, aż kulki będą rumiane.
Wypróbuj też przepisy na mazurka z 1908 roku i pyszne ciasteczka na Wielkanoc.






































