Smakosze.pl Przepisy To najlepsza surówka z marchewki jaką jadłem. O jednym dodatku nigdy bym nie pomyślał
Canva/@PicturePartners

To najlepsza surówka z marchewki jaką jadłem. O jednym dodatku nigdy bym nie pomyślał

17 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Potrzebujesz szybkiej w przygotowaniu surówki do obiadu? Ta surówka nie tylko jest łatwa, ale też będzie smakowała praktycznie z każdym daniem. Tarka w dłoń i robimy.

Surówka z marchewki z niezwykłym dodatkiem

Surówka z marchewki i pewnie z jabłkiem? Przecież to już było. No właśnie nie do końca. Fakt, oba te składniki się w tej surówce pojawią, ale jest jeszcze jeden istotny dodatek.

Co byś powiedziała, gdybyśmy dodali do znanej już surówki warzywo, które lekko zaostrzy oraz doda jej korzennego smaku?

jabłka.jpg
Canva/@Matheus Cenali
Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają

Co oprócz marchewki?

Oprócz klasycznych składników tej surówki dodamy jeszcze chrzan. To właśnie ten składnik sprawi, że smak będzie jeszcze lepszy.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości marchwie
  • 3 słodkie jabłka
  • 60 g tartego chrzanu
  • 150 g śmietany 30%
  • 25 g cukru

Wszystko jest bardzo proste

Zacznij od obrania i umycia marchewek. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki i włóż do miski. Jabłka obierz i tak samo, jak marchewkę zetrzy j. Dodaj do miski.

Do tych dwóch składników dodaj starty chrzan, śmietanę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe . Właśnie zrobiłaś pyszną i pasującą do każdego obiadu surówkę. Sprawdź patent na szybkie śniadanie dla zabieganych oraz j ak Lewandowska robi pączki .

chrzan.jpg
Canva/@eskymaks
Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa
Mieszam kawę z przyprawami i zanurzam w nich mięso. Zbiera same pochwały
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy