Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2024 17:14

Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają

rogaliki
YouTube/@Nefis Sanal Lezzetler

Tłusty czwartek zbliża się wielkim krokami, a ty w tym roku masz już dość pączków i faworków? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Gwarantuje ci, że to słodkie święto może smakować zupełnie inaczej.

Smaczny zamiennik dla pączków

Pączki na tłusty czwartek są tak nierozerwalne z tym świętem, jak schabowy i panierka. Po tylu latach mogły się one najzwyczajniej w świecie przejeść, a faworki wcale nie poprawiają tej sytuacji. 

Z pomocą przychodzi ten przepis, a z nim rogaliki. To one sprawią, że tegoroczny tłusty czwartek będzie smakował inaczej i będą dobrym urozmaiceniem. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Nefis Sanal Lezzetler, skąd pochodzi powyższe zdjęcie. 

pączki.jpg
Canva/@MichaelWende
Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Czego będziesz potrzebował?

Do przygotowania rogalików będziesz potrzebowała składników, które z całą pewnością masz w kuchni. Bierzmy się do pracy.

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 40 g masła
  • 1 jajko
  • 10 g cukru
  • 5 g suchych droższy 
  • 300 g mąki
  • sól

Jak zrobić te fantastyczne rogaliki?

Zacznij od wlania wody do miski. Dodaj jajko, drożdże, cukier i wymieszaj trzepaczką. Następnie dosyp mąkę i szczyptę soli. Wrzuć masło i zagniataj jak kruche ciasto. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasu ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i być sprężyste. 

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą noża lub noża do pizzy wytnij duże trójkąty. Każdy z nich zwijaj od najkrótszego boku do wierzchołka trójkąta

Do garnka lub głębokiej patelni wlej sporą ilość oleju i rozgrzej go. Dopiero wtedy możesz umieścić w tłuszczu surowe rogaliki. Smaż do momentu, aż rogaliki nabiorą brązowego koloru z każdej strony. 

Wyciągaj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i pozostaw do wystygnięcia. Zrób rogaliki według tego przepisu w tłusty czwartek, bo nie pożałujesz. Sprawdź, jaka zupa jest najlepsza zimą oraz  co dodać do placków ziemniaczanych, aby były smaczniejsze

mąka jajko.jpg
Canva/@MART PRODUCTION