Na tłusty czwartek zamiast pączków robię te rogaliki. Są przepyszne i zawsze się udają

Tłusty czwartek zbliża się wielkim krokami, a ty w tym roku masz już dość pączków i faworków? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Gwarantuje ci, że to słodkie święto może smakować zupełnie inaczej.
Smaczny zamiennik dla pączków
Pączki na tłusty czwartek są tak nierozerwalne z tym świętem, jak schabowy i panierka. Po tylu latach mogły się one najzwyczajniej w świecie przejeść, a faworki wcale nie poprawiają tej sytuacji.
Z pomocą przychodzi ten przepis, a z nim rogaliki. To one sprawią, że tegoroczny tłusty czwartek będzie smakował inaczej i będą dobrym urozmaiceniem. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Nefis Sanal Lezzetler, skąd pochodzi powyższe zdjęcie.

Czego będziesz potrzebował?
Do przygotowania rogalików będziesz potrzebowała składników, które z całą pewnością masz w kuchni. Bierzmy się do pracy.
Składniki:
- 125 ml wody
- 40 g masła
- 1 jajko
- 10 g cukru
- 5 g suchych droższy
- 300 g mąki
- sól
Jak zrobić te fantastyczne rogaliki?
Zacznij od wlania wody do miski. Dodaj jajko, drożdże, cukier i wymieszaj trzepaczką. Następnie dosyp mąkę i szczyptę soli. Wrzuć masło i zagniataj jak kruche ciasto. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasu ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i być sprężyste.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą noża lub noża do pizzy wytnij duże trójkąty. Każdy z nich zwijaj od najkrótszego boku do wierzchołka trójkąta.
Do garnka lub głębokiej patelni wlej sporą ilość oleju i rozgrzej go. Dopiero wtedy możesz umieścić w tłuszczu surowe rogaliki. Smaż do momentu, aż rogaliki nabiorą brązowego koloru z każdej strony.
Wyciągaj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik i pozostaw do wystygnięcia. Zrób rogaliki według tego przepisu w tłusty czwartek, bo nie pożałujesz. Sprawdź, jaka zupa jest najlepsza zimą oraz co dodać do placków ziemniaczanych, aby były smaczniejsze.






































