Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2024 16:20

Żadna fasolowa, żadna grochówka. Ta zupa jest 100 razy lepsza, syci na długie godziny i cudownie rozgrzewa

zupa z soczewicą
YouTube/@Our Yemeni K

Mróz za oknem, a ty kombinujesz, co by tu upichcić. Czy posiłek ma być rozgrzewający i sycący na długo? Jeżeli tak to idealnym wyborem będzie ta zupa. Przeczytaj przepis i przekonaj się sama.

Jak nie zupa fasolowa ani grochowa to jaka?

Przywykliśmy już do tego, że wszystkie zupy, które zawierają rośliny strączkowe, są nie tylko pożywne i zdrowe, ale też bardzo dobrze rozgrzewają. Wynika to z tego, że te polewki są bardziej zawiesiste, gęste i dłużej zostają w żołądku. 

Możesz powiedzieć, że wiesz, o tych aspektach, ale akurat nie lubisz tych warzyw. Fakt, nie każdy lubi groch, czy fasolę w zupie, ale mam dla ciebie rozwiązanie. Co byś powiedziała na zupę z soczewicy? Jeżeli się zgadasz, bierzmy się za jej przygotowanie. 

fasola.jpg
Canva/@Pexels
Ugotuj ryż, dodaj ziemniaki i wszystko wymieszaj. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie

Co będzie potrzebne do zrobienia tej zupy?

Na tę zupę będą potrzebne ci składniki znajdujące się poniżej. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Our Yemeni K, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie artykułu. 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 200 g soczewicy
  • 2 marchwie
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 3 l wody
  • 1 seler naciowy
  • imbir
  • czosnek
  • kminek
  • kolendra
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Prosty przepis na sycącą zupę

Zacznij od wsypania soczewicy do miski, a następnie zalej ją wodą i odstaw na około 40 minut. W czasie kiedy soczewica się moczy, obierz i posiekaj cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. 

Następnie obierz 6 ząbków czosnku i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do cebuli. Wypłucz  seler naciowy i pokrój go na kawałki o grubości 1 centymetra. Marchew obierz, pokrój w kostkę i podsmaż z pozostałymi warzywami. 

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pomidory z puszki i podsmaż. Składniki muszą się połączyć. Dopiero wtedy dodaj odsączoną soczewicę. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, kolendrą, liśćmi laurowymi oraz startym imbirem

Całość dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i doprowadź do zagotowania, cały czas mieszając. Ogień zmniejsz na najmniejszy płomień, garnek przykryj i zostaw tak na 40 minut. Po tym czasie wyciągnij liście laurowe, kuchenkę wyłącz, a zupę zblenduj. 

Zupa gotowa, a tobie pozostało tylko posiekać pietruszkę, dodać do każdej porcji i rozgrzewać się w ten mroźny czas. Sprawdź, jak zrobić napoleonkę na karnawałowe przyjęcie oraz jaką rybę powinnaś jeść częściej

imbir czosnek.jpg
Canva/@kynny