Smakosze.pl Przepisy To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania
youtube.com/@justcook20

To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania

20 lutego 2024

Z tym przepisem pracochłonne zazwyczaj ciasto drożdżowe staje się dziecięcą igraszką. Nie trzeba go wyrabiać, a jedynie odczekać, aż drożdże wykonają swoją robotę. Potem chwila w piekarniku – i gotowe.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

O cieście drożdżowym myślimy często jako o niewdzięcznym w przygotowaniu, choć niewątpliwie pysznym deserze. W poszukiwaniu szybkiego efektu sięgamy raczej po tradycyjne ciasta oparte na proszku do pieczenia lub ciasta bez piekarnika. Jednak ten przepis pokazuje, że nawet ciasto drożdżowe można uprościć .

Sekretem jest pozwolić drożdżom wystartować w lekko wymieszanych składnikach ciasta, a potem połączyć je i doprawić. Przepis wychodzi za każdym razem , a efektem jest pyszne, słodkawo-kwasowe ciasto. Dlatego pewnie zostanie z nami na dłużej.

ciasto pod kruszonką
youtube.com/@justcook20
Takie kopytka robię cały Wielki Post. Znikają w chwilę, a mój mąż zawsze prosi o dokładkę

Przepis na szybkie ciasto

W letnim sezonie warto do tego ciasta użyć owoców, np. pokrojonych w kostkę jabłek lub ułożonych miejsce koło miejsca połówek śliwki węgierki . Poza sezonem sprawdzą się powidła. Najlepiej, jeśli będą kwasowe, jak na przykład mirabelkowe. Autorka kanału Just cook, u której znajdujemy podobny przepis, używa dżemu pigwowego. Z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu.

Składniki

  • 800 g mąki typu 480
  • 4 jajka
  • 75 g drożdży
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 180 g cukru
  • 40 ml oleju
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 g ciepłego masła
  • Powidła z mirabelek (lub inne)

Przepis na szybkie ciasto drożdżowe

Ciepłe masło, 100 g cukru i 150 g mąki odkładamy na kruszonkę. Pozostałe składniki (oprócz dżemu lub owoców) umieszczamy w misce, poczynając od przesianej mąki. Drożdże rozdrabniamy. Składników ciasta nie mieszamy ani nie rozbijamy jajek .

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny . W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, mieszając ze sobą składniki i wyrabiając na suchą masę. Kiedy drożdże się aktywują, mieszamy składniki szpatułką lub drewnianą łyżką. Wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna być dość kleista .

Ciasto umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie powidła lub owoce. Jeśli są to powidła, smarujemy warstwą ok. 5 mm i lekko dociskamy. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut . Po wyjęciu studzimy na kratce.

Wypróbuj też przepisy na ciasto bananowe bez pieczenia i idealne naleśniki bez jajek i mleka .

masa na ciasto
youtube.com/@justcook20
Zwykła gulaszowa może się schować. Ta zupa bije ją na głowę, cały sekret tkwi w mięsie
Pokrój jabłka, ułóż na herbatnikach i zasyp cynamonem. Rodzina co tydzień prosi mnie o to ciasto
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy