To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem, wszystko bez wyrabiania
Z tym przepisem pracochłonne zazwyczaj ciasto drożdżowe staje się dziecięcą igraszką. Nie trzeba go wyrabiać, a jedynie odczekać, aż drożdże wykonają swoją robotę. Potem chwila w piekarniku – i gotowe.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
O cieście drożdżowym myślimy często jako o niewdzięcznym w przygotowaniu, choć niewątpliwie pysznym deserze. W poszukiwaniu szybkiego efektu sięgamy raczej po tradycyjne ciasta oparte na proszku do pieczenia lub ciasta bez piekarnika. Jednak ten przepis pokazuje, że nawet ciasto drożdżowe można uprościć .
Sekretem jest pozwolić drożdżom wystartować w lekko wymieszanych składnikach ciasta, a potem połączyć je i doprawić. Przepis wychodzi za każdym razem , a efektem jest pyszne, słodkawo-kwasowe ciasto. Dlatego pewnie zostanie z nami na dłużej.
Przepis na szybkie ciasto
W letnim sezonie warto do tego ciasta użyć owoców, np. pokrojonych w kostkę jabłek lub ułożonych miejsce koło miejsca połówek śliwki węgierki . Poza sezonem sprawdzą się powidła. Najlepiej, jeśli będą kwasowe, jak na przykład mirabelkowe. Autorka kanału Just cook, u której znajdujemy podobny przepis, używa dżemu pigwowego. Z tego kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do naszego tekstu.
Składniki
- 800 g mąki typu 480
- 4 jajka
- 75 g drożdży
- Szklanka ciepłego mleka
- 180 g cukru
- 40 ml oleju
- Pół łyżeczki soli
- 100 g ciepłego masła
- Powidła z mirabelek (lub inne)
Przepis na szybkie ciasto drożdżowe
Ciepłe masło, 100 g cukru i 150 g mąki odkładamy na kruszonkę. Pozostałe składniki (oprócz dżemu lub owoców) umieszczamy w misce, poczynając od przesianej mąki. Drożdże rozdrabniamy. Składników ciasta nie mieszamy ani nie rozbijamy jajek .
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny . W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, mieszając ze sobą składniki i wyrabiając na suchą masę. Kiedy drożdże się aktywują, mieszamy składniki szpatułką lub drewnianą łyżką. Wyrabiamy na jednolitą masę. Powinna być dość kleista .
Ciasto umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie powidła lub owoce. Jeśli są to powidła, smarujemy warstwą ok. 5 mm i lekko dociskamy. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut . Po wyjęciu studzimy na kratce.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bananowe bez pieczenia i idealne naleśniki bez jajek i mleka .