Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z tym przepisem zrobisz idealne naleśniki, wszystko bez jajek i mleka. Musisz tego spróbować

Z tym przepisem zrobisz idealne naleśniki, wszystko bez jajek i mleka. Musisz tego spróbować

naleśniki
Canva/DAPA Images

Zwykle do naleśników dodajemy jajka i mleko. Natomiast ten przepis wyklucza te produkty. Receptura na te delikatne naleśniki jest wprost stworzona dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety jajka i mleko. Dzięki tej recepturze te lubiane danie wychodzi po prostu idealnie.

Naleśniki, czyli zapomnij o jajach i mleku

Naleśniki są daniem, które uwielbiają mali i duzi smakosze. Można jeść tę potrawę na słodko i na słono. Smakuje z owocami i sosami. Nawet ryba pasuje do naleśników. Zwykle też ciasto na nie robi się z dodatkiem jajek i mleka. Natomiast nie wszyscy mogą je spożywać.

Powodem są alergie na białko, choroby autoimmunologiczne, czy nietolerancja laktozy. Czy takie osoby muszą rezygnować z jedzenia naleśników? Nie, po prostu powinny skorzystać z  przepisu, który proponujemy. Pyszne naleśniki można zrobić bez dodatku jajek i mleka. Wyjdą idealnie i będą każdemu smakować. 

naleśniki
Canva/Maria Borisenko
Ułóż w naczyniu makaron z mięsem mielonym i zalej tym sosem. Ostatnio to moja ulubiona zapiekanka

Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • opcjonalnie sól lub cukier puder

Przygotowanie naleśników zaczynamy od przesiania mąki pszennej do miski. Potem stopniowo dolewamy do niej wodę. Składniki miksujemy i możemy dodać albo szczyptę soli, albo szczyptę cukru pudru. To zależy, czy chcemy zrobić naleśniki na słono, czy na słodko.

 Pod koniec miksowania dolewamy jeszcze olej roślinny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy ciasto naleśnikowe. Rozprowadzamy je i zwiększamy moc palnika. Smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni.

Idealne naleśniki bez jajek i mleka

Naleśniki powinny mieć delikatny złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni podajemy je z ulubionymi dodatkami. Tak przyrządzone naleśniki są niezwykle delikatne i cienkie. To apetyczne danie mogą bez przeszkód jeść osoby, które nie mogą spożywać jajek i mleka z powodów zdrowotnych. Wybierając dodatki koniecznie pamiętaj o tym.

Polecam ten przepis na naleśniki, które są niezwykle delikatne i rozpływają się w ustach. Zrobisz je błyskawicznie i nie potrzebujesz jajek ani mleka. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób zrobić domowy twarożek. Radziliśmy, jak przyrządzić schab po cygańsku. 

naleśniki
Canva/pinkybird