Smakosze.pl Porady To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek
fot. Canva

To najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Oprócz odpowiedniej mąki ważny jest 1 dodatek

19 kwietnia 2024

Idealne ciasto na pierogi to dla niektórych święty graal gotowania. Jednak sposób na nie jest o wiele prostszy, niż się wydaje. Wystarczy przestrzegać przepisu krok po kroku i dobierać odpowiednie składniki.

Idealne ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi to spore wyzwanie , bo ciasto, które do nich przygotowujemy, stoi przed kilkoma wyzwaniami. Musi być na tyle mocne, by dać rozwałkować się równomiernie i owinąć wokół farszu, ale jednocześnie elastyczne. Musi dać się ugotować tak, by było sprężyste, a wreszcie – musi być po prostu dobre w smaku.

Za pewną częścią sukcesu stoi doświadczenie, nie ma co się więc zrażać pierwszymi porcjami ciasta na pierogi . Może i będą się rozwalać albo rozklejać, ale to akurat kwestia wprawy. Co innego konsystencja – tu wiele zależy od składników, których użyjemy.

pierogi na stolnicy
fot. Canva
Nikt mi nie wierzy, że robię ten serek sam. Idealną konsystencję zawdzięcza 1 czynności

Przepis na ciasto na pierogi

Jednym z najpoważniejszych błędów jest użycie w przepisie margaryny. Część gospodyń robi tak, bo uważa, że taki przepis jest zdrowszy. Inni wynieśli przyzwyczajenia z tradycyjnych przepisów z PRL-u, kiedy margaryna była łatwiej dostępna. Jednak utwardzone tłuszcze roślinne to nie to samo co prawdziwy mleczny produkt .

Składniki

  • Mąka uniwersalna typu 480 lub specjalna do pierogów
  • Masło i zawartości tłuszczu min. 82%
  • gorąca woda
  • szczypta soli

Najlepsze ciasto pierogowe

Trudno podać dokładną proporcję masła, wody i mąki. W dużym stopniu zależy to od tego ostatniego produktu, którego użyjemy. Mąki różnią się między sobą i mogą zupełnie inaczej zachowywać się podczas wyrabiania. Warto więc pamiętać – a nawet robić notatki – a po osiągnięciu sukcesu trzymać się sprawdzonych produktów.

Jako punkt wyjścia przyjmijmy, że na 500 g mąki przypadać powinno ok. 50 g masła . Masło i mąkę łączymy na stolnicy. Dolewamy do niego gorącej (ale nie wrzącej wody) i wyrabiamy, z początku siekając je nożem. Z czasem przechodzimy do wyrabiania rękami, aż osiągniemy gładką i niekleistą masę.

Wyrobione ciasto musi odpocząć co najmniej kwadrans. Przykrywamy je więc ściereczką i dajemy mu poleżeć . Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy i od razu kleimy. Ciasto po rozwałkowaniu zacznie się zsychać i pierogi mogą się rozpadać. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na szybki deser inspirowany struclem jabłkowym i domowy kebab z kurczaka .

lepienie pierogów
fot. Canva
Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej
Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy