Postaw miseczkę na cieście i ułóż biszkopty. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego patentu na deser
Oto przepis na niezwykle szybkie ciasto z jabłek i biszkoptów. Prezencją wyróżnia się spośród wszystkich ciast, jakie kiedykolwiek widzieliśmy. Jednak, kiedy przyjrzymy mu się bliżej, odkrywamy w nim szybką wersję strucla jabłkowego.
Szybkie ciasto na deser
Popularne w naszej części Europy strucle czy strudle mają swoje ukoronowanie w postaci strucla jabłkowego. To ciastkarskie cudo powszechne jest wszędzie tam, gdzie sięgały Austro-Węgry, więc także na południu Polski Jest ono sposobem na zmianę chyba najzwyklejszego owocu w regionie – jabłka – w niezwykłą ucztę.
Niestety, przygotowanie strudla doskonałego to rzecz dość czaso- i pracochłonna. Ale nie z tym przepisem. Idziemy tu na skróty – w najlepszym tego słowa znaczeniu – szybko osiągając podobny, a jednocześnie nowatorski i przede wszystkim pyszny deser.
Ta wiosenna sałatka jest inna niż wszystkie. Decyduje 1 składnikStrudel jabłkowy
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci veloci 89. Naszą wersję przyprawiamy jednak tak, by miała smakiem więcej wspólnego ze swoim szacownym kuzynem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 30 ml soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki dżemu jabłkowego lub morelowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 mała garść rodzynek
- 1 mała grudka masła
- 2 łyżki mleka
- Cukier puder do posypania
Przygotowujemy jabłkowe ciasto na deser
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne, a następnie na plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy na nie jabłka, zasypujemy cukrem i dusimy z sokiem z cytryny. Mają zrobić się miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Pod koniec duszenia jabłka posypujemy cynamonem.
Okrągły arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na stolnicy. Na środku układamy miseczkę o dwa razy mniejszej średnicy. Wokół niej, promieniście, układamy biszkopty. Skracamy je według potrzeby, by nie wystawały poza obręb ciasta.
Biszkopty smarujemy powidłami lub dżemem i układamy na nich podduszone jabłka. Na jabłkach układamy także rodzynki. Można dodać też trochę posiekanych orzechów włoskich.
Ze środka konstrukcji wyjmujemy miseczkę. Wolny kawałek ciasta, który powstał w ten sposób, rozcinamy nożem na osiem części. Zawijamy je na wierzch ciasta, sklejając z brzegiem.
Całość smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na sernik bez sera i fasolkę po bretońsku.