Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.04.2024 17:09

Kroję 3 składniki i zalewam sosem. Moja wiosenna surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

surówka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Z nadejściem wiosny częściej sięgam po surówki. Ostatnio robię pyszną surówkę z zaledwie 3 składników, które kroję. Inne produkty dokładam do tej smacznej przekąski. Takiej na mieście nie dostaniecie.

Wiosenna surówka kusi smakiem

Zima za nami, dlatego zapominam o tłustych potrawach i wybieram pyszne surówki. Jedna z nich jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Kroję rzodkiewki, jajka i szczypiorek. Do tych składników dodaję sałatę, kukurydzę z puszki i robię apetyczny sos. 

Raz- dwa wiosenna surówka jest gotowa. Pyszna, lekka i dużo lepsza niż z restauracji, szybko trafia na mój stół. Jest idealna na drugie śniadanie lub na kolację. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarne przygody. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

surówka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody
Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy

Jak zrobić wiosenną surówkę?

Składniki:

  • 4 jajka
  • sałata
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie surówki zacznij od pokrojenia jajek, rzodkiewek i szczypiorku. Składniki przełóż do miski, dodaj do nich kukurydzę z puszki i porwane liscie sałaty. Teraz zrób sos z majonezu i jogurtu naturalnego.

Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Składniki wymieszaj, a sos wlej do surówki. Wymieszaj ją, a przed podaniem możesz ją schłodzić w lodówce. Podawaj ze świeżym pieczywem lub tostami. 

Surówka pełna witamin

Tę wiosenną surówką przygotujesz szybko i zjesz ze smakiem. Danie pełne jest między innymi rzodkiewki, która dostarczy niezłej porcji witamin: C, K i z grupy B. Warto wiedzieć, że jedzenie rzodkiewki doskonale wpływa na układ trawienny. Dlatego dodaj ją do tej wiosennej surówki.

Gwarantuję, że ta szybka przekąska będzie smakować całej rodzinie. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Przygotuj ją jako dla domowników. Z pewnością docenią smak tej wiosennej surówki. Sprawdzaliśmy, ile chemii kryje się w wielkanocnych produktach. Polecaliśmy przydatną sztuczkę z jajkiem na Wielkanoc. 

surówka
Fot. YouTube/Kulinarneprzygody

Źródło: YouTube/Kulinarneprzygody

Zdjęcia: screen YouTube/Kulinarneprzygody